Защо Гришо няма да играе в България?



24-01-2016 18:31 | Tennis24.bg

Григор Димитров приключи участието си на Аустрелиън Оупън. Номерът в ранглистата, който заема, предопредели съдбата му. Когато си 28-ми срещаш най-добрите твърде скоро в турнирите от Шлема.

Пропадането при Григор стана лесно, връщането му в елита ща бъде трудно. Такива са законите на месомелачницата наречена АТП. Излекувал раните си от раздялата с Шарапова и намерил подходящ човек за ежедневната си работа на корта, Григор изглежда по-силен от миналата година.

Движи се добре, прави точки от бекхенд, рядко греши от форхенд. Проблемът му бе съперникът. На 35 Федерер не е такъв какъвто беше на 28, но не е и по-слаб от преди три години. Напротив.

С тяло изтъкано от стоманени нишки, без нито един излишен грам тегло и свръх интелект, подплатен с брилянтна техника и опит в промишлени количества, швейцарецът много трудно може да загуби мач във формат три от пет сета от съперник от ранга на Димитров.

И въпреки това, в срещата от третия кръг видяхме много позитивни неща в играта на Григор. Не случайно във втори пореден мач помежду им, Маестрото губи сет. Сега пред Димитров се очертава дълга пауза. От близо месец. Първият турнир, на който официлано е обявил, че ще участва е във Флорида на 15-ти февруари!

И тук идва болната тема... Защо Гришо няма да играе в България? Гаранти Коза София Оупън е от 1-ви до 7-ми февруари и изглежда перфектен като разположение в календара.

Перфектен е и хонорарът, който е бил гарантиран за звездата ни от страна на основния спонсор. Той е идентичен със сумата, която Димитров получи през миналата година за участието си на турнира в Истанбул. Следователно тук не става дума за пари. Не бих искал да се задълбавам толкова навътре в темата, защото не знам всички подробности и съответно нямам разумно обяснение за отказа.

Просто не мога да приема, че за първи път в историята на тениса в България, страната ни е домакин на турнир от АТП, а Гришо няма да играе в него. Зачитам правото на Димитров и неговия екип сам да взима важните решения и да носи отговорсността за тях. Григор да има своето лично пространство и да не се занимавам с кого вечеря и с кого си ляга. Но не мога и да замълча, да скрия разочарованието си от поведението му!

Всички знаем какво е турнирът в Базел за Федерер, как Джокович дори помагаше във финансирането на Сърбия Оупън в Белград, докато турнирът фигурираше в календара на АТП между 2009-та и 2012-та година. Всеки един голям играч има своята крепост, турнир - у дома, пред неговата публика!

Опитвайки се от години да излезе от клишето "бейби Фед", Григор върви по свой собствен път. Той никога няма да бъде като Федерер, нито като Надал, нито като Джокович. Той просто е Григор Димитров - от България.

Автор: Никола Ибришимов, БНТ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини