Пиронкова сред фаворитите за "Спортист на годината"



02-12-2010 12:17 | Николай Драгиев

Цветана Пиронкова е сред фаворитите за отличието на "Спортист на годината" през 2010 година в България. Най-добрата българка реализира най-сериозния резултат на женския ни тенис в последните години, достигайки до полуфинал на Уимбълдън.

С това си постижение Цвети е фаворит за призовите места в челната десетка, макар че надали ще успее да се пребори за №1 в класацията.

Като основен претендент за наградата се счита състезателката по борба Станка Златева. Тя стана европейска и световна шампионка през 2010 г. Освен това международната федерация по борба я избра и за най-добра състезателка в света през годината.

Освен Златева българската борба може да се похвали с още двама световни шампиони - Михаил Ганев и Христо Максимов.

Именно с тези трима борци ще трябва да се пребори Цвети за място в челната тройка.

Сред останалите, които най-вероятно ще намерят място в челната десетка са още Матей Казийски (волейбол), Димитър Бербатов (футбол), Веселин Топалов (шахмат), Тервел и Кубрат Пулеви (бокс).

Един поглед в историята на класацията "Спортист на годината" обаче показва, че тенисът като цяло няма никаква традиция в него. Единствената състезателка намирала място в топ 3, е била Мануела Малеева през 1984 г.

Тогава Малеева печели US Open на смесени двойки с Том Гъликсън, което си остава единствената българска титла на турнир от Големия Шлем. Година по-късно Мануела Малеева достига и рекордното за нея трето място в световната ранглиста.

 

Награждаването за "Спортист на годината" ще се проведе на 22 декември от 21,30 часа.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини