Отново Новак Джокович (+ снимки)



31-01-2016 13:39 | Станко Димов

Новак Джокович спечели рекордна шеста титла от Откритото първенство по тенис на Австралия. На финала в Мелбърн световният №1 победи с 3:0 сета подгласника си в ранглистата Анди Мъри, в отделните части 6:1, 7:5, 7:6 (3).

ГАЛЕРИЯ ОТ ФИНАЛА ВИЖТЕ ТУК

Джокович започна ударно срещата и след 20-ина минута игра имаше преднина 5:0 гейма. До края на сета Мъри успя да се разпише и да избегне срамен „лешник”. През втората част отново Ноле първи стигна до брейк за 4:3, но шотландецът веднага върна жеста – 4:4. В заключителните геймове водачът в ранглистата проби за 6:5, след което затвори сета.

Третият сет също не започна с изненада. Джокович с ранен брейк поведе с 2:0, но след това Мъри успя да изравни за 3:3. До края двамата взимаха уверено подаванията си и заслужено се стигна до тайбрек, в който водачът в ранглистата поведе с 6:1 точки, след което затвори сета, мача и турнира със 7:3.

За Новак Джокович това е общо 11-та титла от турнирите от Големия шлем, като показател той се изравни с Род Лейвър и Бьорн Борг. Повече Мейджър титли от сърбина имат само Рой Емерсън (12), Рафаел Надал (14), Пийт Сампрас (14) и Роджър Федерер (17). Освен това Джокович стана вторият човек в историята, печелил Открития шампионат на Австралия 6 пъти (заедно с Емерсън). В последните 5 турнира от Големия шлем сърбинът има 4 титли, като единствено му се изплъзна успеха на „Ролан Гарос” (загуби на финала от Вавринка).

Рекорд записа и Анди Мъри, макар и негативен. Шотландецът стана първият тенисист в историята, който губи 5 финала в един турнир от Шлема, именно Australian Open. В четири от случаите Мъри отстъпваше спора за трофея пред Джокович, веднъж бе победен и от Федерер.

Джокович може да спечели 20 титли от Големия шлем, прогнозира секунди след финала легендарният хърватин Горан Иванишевич.

„Чувствам, че съм бил тук и преди”, бяха първите думи на финалиста Анди Мъри по време на официалната церемония. „Преди да кажа каквото и да било друг, искам да поздравя Новак. Той заслужава всичко, което му се случва. Той е невероятен играч. Поздравления за него и целия му екип””, каза Мъри. Шотландецът призна, че ще пътува за родината буквално със следващия полет. Както е известно, всеки момент съпругата на Мъри се очаква да роди първородното им дете.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини