Баутиста Агут: Турнирът в София е голяма възможност за мен



02-02-2016 20:25 | Tennis24.bg

18-ият в световната ранглиста Роберто Баутиста Агут е поставен под номер 1 в схемата на Garanti Koza Sofia Open. Очаквано и интересът към него от страна на феновете и медиите е огромен. Бати, както го наричат, отдели от почивката си и даде кратка пресконференция в „Арена Армеец“.

- Роберто, обикновено испанците предпочитат да играят на клей. Ти обичаш ли да играеш в зала?
- Мисля, че днес испанските тенисисти са добри на всяка настилка. Аз и сънародниците ми се адаптирахме към новите изисквания в тениса. Сега играем 70-75% от мачовете си на твърда настилка. Обичам да играя на закрито, особено на настилки като тази, защото не е много бърза и мога да играя от основната линия. Кортът е много добър.

- Баща ти е бил футболист, а сега е банкер. Ти какво ще правиш след тениса?
- Все още не мисля за бъдещето след тениса. Мисля, че имам още доста години в тениса. Със сигурност искам да остана свързан с този спорт. Обичам го и съм прекарал много години да го практикувам. Бих искал да бъда треньор или да се занимавам с деца в града, в който живея.

- Отбеляза стабилен прогрес в последните две години. Какво трябва да направиш, за да продължиш нагоре, към топ 10?
- Разликата се постига във важните мачове. За да направиш крачка нагоре трябва да побеждаваш топ-играчите. Както направих аз през последния месец. Това те изкачва в ранглистата.

- Беше ли напрегнат от това, че си водач на схемата или го прие като възможност да продължиш пътя и нагоре?
- За мен това е голяма възможност. Но ако погледнете схемата – всички мачове са завързани, играчите са от сходно ниво. Затова имам още много работа. Трябва да направя много, за да стигна до финала. Първо трябва да спечеля в четвъртък и след това да видим какво ще стане.

- Какво мислиш за Григор Димитров, като играч и човек?
- Имахме повече контакти преди години, когато той тренираше повече в Испания и работеше с испански треньор. Играли сме един срещу друг на няколко пъти – в Барселона и Орлеан. Тогава си говорехме повече. Но така се развиха нещата, че той си има своя програма, аз моя. Всичко се промени, всеки си върши работата.

- На какво се дължи постоянната ти игра и прогрес напоследък?
- Работих много. Подобрих много елементи в играта си. Натрупах опит. Но мисля, че имам още много работя. С екипа ми се стараем много, но има още много за вършене. Засега всичко върви добре.

- Започна сезона с титла в Окланд. Какви са целите ти за сезона?
- Не мисля за титли и трофеи. Фокусиран съм върху всеки мач и работата която трябва да свърша. Опитвам се да се забавлявам във всеки мач. Не гледам само към победите. Искам да се развивам, а след това всичко само ще си дойде.

- Кой е най-добрият ти удар и върху какво трябва да работиш още?
- Мисля, че ретура е най-добрият ми удар. Но още имам да го подобрявам. Трябва да работя и върху играта си на мрежата и сервиса. Въобще – имам още много да работя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини