Победител в конкурса на ЕС МЕДИА: Спортът е философия



12-02-2016 05:20 | Tennis24.bg

Александър Антонов, победителят в читателския конкурс за месец януари на ЕС МЕДИА, част от която е Tennis24.bg, има разностранни интереси в спорта. Материалът му "Последният мохикан на зеления континент" бе избран за №1, а по думите на Антонов, той се интересува от много спортове, не само от тенис.

"На 21 години съм и уча журналистика във Велико Търново. Мечтата ми е да стана спортен журналист. Още на 10 години се запалих по спорта. Беше лятото на 2004 година, по време на европейското по футбол в Португалия, каза Антонов пред медийната ни група. В същото време тренирах волейбол, но не изпитвах удоволствие от играта, защото винаги бях пренебрегван от треньора и оставах да играя срещу стената. Преди това се занимавах с плуване, но усещах, че това не е спортът за мен. Както много деца, така и аз мечтаех да играя футбол. За съжаление родителите ми така и не ме записаха да тренирам, защото се опасяваха, че контузиите ще ми струват прескъпо.

От 2006-а започнах да гледам Формула 1, а от следващата година и волейбол. Точно така - харесах този спорт известно време, след като спрях да го тренирам. Ирония, нали? Още по-интересното е, че в следващите години чак до завършването ми почти всеки делничен ден със съучениците ми играехме във физкултурния салон. Имало е случаи, когато дори сме бягали от часовете, за да играем. Все пак 2 часа физическо по програма в седмицата са всичко друго, но не и достатъчни. Не и за спортна нация, каквато претендираме, че сме. Веднъж дори класната дойде да ни прибира от салона. Неведнъж в училище съм опитвал и баскетбол."

29 януари 2012-а

"Тогава Новак Джокович и Рафаел Надал станаха "виновниците" да се влюбя и в тениса, продължава студентът. - С почти 6-часовия маратон, който сътвориха на финала в Мелбърн, тези исполини ми показаха играта в завършения й вид. Няколко месеца по-късно станах фен и на бокса. Излишно е да казвам, че по това време Кубрат Пулев набираше инерция. Благодарение на него следя изкъсо и този фантастичен спорт. Истината е, че никога не съм имал спортен талант. Това ми е най-голямата мъка. Каквото и да съм играел, особено волейбол (в периода, след като спрях да тренирам), съм се мъчил, полагал съм каторжнически усилия да ми се получат нещата, да победя".

Вдъхновението - една любима книга

"Много пъти съм се прибирал с насинени колене, но това не ме спираше. Обожавах да горя в играта. Естествено, отдавна бях наясно, че играя просто за удоволствие. Бях осъзнал, че мястото ми е от другата страна - да коментирам, анализирам и пиша. Книгата на Иво Иванов "Кривата на щастието" ме вдъхнови да започна да пиша. След нея прочетох автобиографията на сър Алекс Фъргюсън, биографиите на Роджър Федерер и Михаел Шумахер, автобиографията на Андре Агаси... В момента чета биографията на Майкъл Джордан, а след нея чака и "Безпощадната истина" на Майк Тайсън", разкрива Александър. "Спортът за мен е философия. Учи на ред, дисциплина, уважение, непримиримост... Спортът може да обединява хората. Да създаде надежда там, където преди е имало нещастие и отчаяние. Не мога да кажа, че най-много харесвам тениса. Просто го гледам най-често, заради интензитета на турнирите и мачовете. Играл съм няколко пъти, но тъй като нямам талант, не ми се получиха нещата. Всеки ден посещавам Tennis24.bg. Често пъти споделявам ваши материали във фейсбук. Смятам, че обликът на Tennis24.bg е достатъчно опростен и преветлив за нас, читателите. Знам, че Tennis24.bg e част от група, в която има и други спортни сайтове. Понякога посещавам и тях", казва Антонов.

Спортът в България

"Деликатна тема. Тъжно е, когато имена като Ивет Лалова, Григор Димитров, Кубрат Пулев и много други напускат родината си, защото нямат материалната база за развитие у нас. Тъжно е, когато обикновените хора отделят от парите за хляба си, за да правят дарение на баскетболния Левски. Тъжно е, че най-титулуваният футболен клуб в България - ЦСКА, е потънал в дългове, които Бог знае колко време още ще бъдат изплащани. Тъжно е, че все още действащ волейболист като Владимир Николов трябва да отделя от собствените си средства, за да издържа волейболния Левски. Може би проблемът е, че сме оптимисти, а не реалисти. Защото, ако бяхме реалисти, то същите проблеми вече щяха да се решават, а не тепърва да се осъзнават", завършва Александър Антонов. И през настоящия месец очакваме вашите материали на пощата на конкурса - konkurs.fmg@gmail.com, по актуалните теми на спорта. Седнете зад компютъра, напишете нещо по тема, която ви вълнува и спечелете 50, 30 или 20 лева.

На снимката: Александър Антонов с легендата Любо Ганев.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини