10 тенис книги, които задължително трябва да прочетете



13-02-2016 13:18 | Tennis24.bg

Тенисът е прекрасна игра, пише сайтът „The reading room”, и не е случайно, че е инспирирал някои от най-добрите спортни книги в историята. Представяме Ви 10-те най-добри според виртуалната библиотека.
Ето ги:

1. „The Inner Game of Tennis“ от У. Тимоти Гелуей


Книгата е революционна програма за това как да преодолеем съмнението в собствените си сили, нервността и липсата на концентрация, които пречат на играчите да печелят. Книгата е класически бестселър, който промени начина, по който се играе тениса.


2. „The Player“ от Борис Бекер


Това е честна и искрена биография. В нея германският гений разкрива възходите и паденията на живота на и извън корта. Славата споходи Бекер през 1985 г., когато на 17-годишна възраст стана най-младият тенисист, спечелил титлата при мъжете на „Уимбълдън“. След това той печели още две титли от „Уимбълдън“ и общо 49 трофея на сингъл и 15 – на двойки, които го превърнаха в един от най-великите играчи в историята. Личният му живот обаче винаги е предизвиквал дори повече интерес. В тази категорична книга той разкрива истината зад вестникарските заглавия. Той говори за секундите преди сервиса, който му донесе първата титла на „Уимбълдън“ и минутите след мига, в който го обвиняват в укриване на данъци. Говори за браковете, на незаконната си дъщеря, за болезнения си развод. Бекер разкрива емоциите в края на кариерата му и битката му със зависимостта от хапчета и алкохол. Споделя и спомените си за добрите си години, шампионските победи, важните мачове, върховете и паденията в международните турнири. Бекер пише книгата си не само за феновете си, но и за децата си, които един ден да могат да придобият вярна представа за забележителния живот на баща им.


3. „A Champion′s Mind“ от Питър Бодо


В тази книга един от най-големите шампиони в историята Пийт Сампрас най-накрая разкрива себе си. Известният тенис коментатор Бодо разкрива първите години на младия атлет и причините, поради които толкова много обича тениса. Неговата отдаденост води до хегемонията му и успехите му, които идват не без висока цена.
За пръв път в тази биография Сампрас говори свободно за неговите лични предизвикателства, включително смъртта на дългогодишния му треньор. Той разкрива битките, които води по пътя си към върха. Една от най-вълнуващите истории в книгата е ужасяващата му загуба, която го кара да се отдаде на играта. Сампрас разкрива подробности за битките си с Андре Агаси и триумфалния му последен мач на финала на U.S. Open през 2002г.


4. „Tennis Beyond Big Shots“ от Грег Моран


Представя футуристичен подход към играта. Представя тениса от гледна точка на играта отвъд силните удари и гръмовни сервиси. Той разказва за играчи от всички поколения, които благодарение на този подход не само имат предимство на корта, но и имат по-дълга кариера и се забавляват повече.


5. „Arthur Ashe on Tennis“ от Артър Аш

Артър Аш не е просто един велик тенис шампион, но и голям учител и анализатор на играта. В тази книга, чието издаване бе отложено заради излизането на биографията на тенисиста „Days of Grace“, той споделя историята на перфекционизма, опита, стратегията, техниката и цялата тенис мъдрост, които показва през целия си живот: като играч, като шампион в три турнира от големия шлем, като двукратен лидер в световната ранглиста, като капитан на САЩ за купа „Дейвис“, като професионален треньор, като коментатор и журналист в сп. „Тенис“.
Артър говори на тенисисти на всички нива. Той отговаря на много въпроси, разкрива детайли за основни за играта елементи – удари, сервиси, ретури. Казва много за това как да се смени планът за игра, как да покриваш корта. Освен това говори много за менталната сила и игрите на ума в тениса. Помага на читателя да разбере играта на противника, така и своята, обяснява езика на тялото, важността на елемента на изненадата, особено във важните моменти. Коментира играчи от миналото като Панчо Гонзалес, Род Лейвър и по-съвременни легенди като Андре Агаси, Пийт Сампрас и Щефи Граф. В книгата са включени и представяния от Били Джийн Кинг, Лори МакНийл, Джон МакФий и Джордж Веши, които споделят комплиментите си колко велик е бил Аш.


6. „Рафа“ от Джон Карлин


Автобиографията на един от най-великите играчи от едно цяло поколение след Андре Агаси. Рафаел Надал остава рядкост в съвременния спортен свят – истински спортсмен, който споделя своя суров талант, отдаденост и човещина. Той разказва за своето приятелство и съперничество с Роджър Федерер, за 16-те си титли от Големия шлем. Надал е необикновен състезател, чиято свирепост на корта и едновременно с това – грация, въодушевяват милиони. Книгата разказва за детството на Надал, за израстването му като тенисист, за невероятната му кариера. Включени са възходите и паденията му, победата му във финала на „Уимбълдън“ през 2008 г. – мач, който Джон Макенроу нарича „най-великият мач в историята“, проблемите му с контузии. Карлин води читателите до Майорка, където Рафа прекарва детството си, разказва и за живота му извън корта.


7. „Tennis and the Meaning of Life“ от Джей Дженингс


Единственият сборник, който събира примери от художествената литература, свързани с тениса. Някои истории са смешни, други – тъжни, а трети – философски. Книга за всеки, който обича големите мачове и хубавата проза. Ако има спорт, който е метафора на живота, то това е тенисът.


8. „You Cannot Be Serious“ от Джеймс Каплан и Джон Макенроу


Макенроу разказва случки от тенис живота, които биха заинтригували всеки читател, а не само запалените фенове на тениса. Той разкрива както личния си, така и зашеметяващия си професионален живот. Автобиографията му е бестселър на „Ню Йорк Таймс“.

9. „Открито“ от Андре Агаси


Невероятна автобиография на един от най-обичаните спортисти. Прям автопортрет на неговия живот по време на тенис кариерата му. "Какво облекчение, че няма и следа от триумфално изреждане на победи в книгата на Агаси, която е една от най-страстните изповеди срещу света на спорта, написана от спортист, със статут на суперзвезда“, пише „The New York Times”, който включва книгата в 100-те най-забележителни книги на 2009 г.
"Автобиографията на Андре Агаси е всепоглъщаща, също като играта му… Агаси е разказал историята си толкова силно и искрено, че на моменти дъхът ни секва. Това е една от най-добрите написани лични истории изобщо, пример за добре написана автобиография“, пише Шон Гергъри от „Time“.


10. „The Bud Collins History of Tennis“ от Бъд Колинс


Колинс е един от най-уважавани тенис историци и журналисти. Книгата е уникална колекция от информация за играта, включително статистика година по година на всеки сезон и биографични щрихи за всяка голяма тенис-фигура. Описани са рекорди, мачове и големи събития. Събрано е съзвездие от големи играчи, включително Рафаел Надал, Новак Джокович, Анди Мъри и Серина Уилямс, но и имена, като Род Лейвър, Бььорн Борг, Били Джийн Кинг, Крис Евърт и Андре Агаси.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини