"Златната ера" в сръбския тенис продължава - Купа "Дейвис" остава в Белград



05-12-2010 19:11 | Николай Драгиев

Сърбия спечели историческа първа титла от Купа "Дейвис". Момчетата на Богдан Обрадович надиграха във финалния двубой Франция с 3:2 победи и взривиха пълната "Белградска арена". Така нашите западни съседи увенчаха "златната ера" на своя тенис с най-престижния отборен трофей в тениса.

 

Финалната победа бе донесена от Виктор Троицки, който в гладиаторска битка с Микаел Лодра превъзмогна умората от съботния ден, и спечели с 6:2, 6:2, 6:3. Двамата бяха играли 4,5 часа в двубоя на двойки вчера, но въпреки това стиснаха зъби и показаха качествен тенис. След края на срещата Лодра не сдържа сълзите си, тъй като това е един от последните му шансове да донесе трофея в родината.

 

Героите за Сърбия бяха в състав: Виктор Троицки, Янко Типсаревич, Ненад Зимонич, Новак Джокович и капитанът Богдан Обрадович. От трибуните момчетата бяха подкрепяни от президента на страната Борис Тадич. "Това е невероятно. Следващите няколко ще разбера какво сме постигнали. Под по-голямо напрежение не съм бил никога. Нищо не мога да кажа. Като тенисисти живеем за тези моменти," сподели Троицки.

 

В другия двубой от неделната програма Новак Джокович постигна изключително ценна и убедителна победа с 6:2, 6:2, 6:4 над Гаел Монфис и поведе страната си към триумфа.

 

"С оглед невероятното напрежение, на което бях поставен - това е невероятен мач за мен. Опитах се да задържа интереса на публиката в толкова дълъг двубой три от пет сета. Всичко ми се получи днес, въпреки тези обстоятелства. Невероятно мотивиран съм и показах най-добрия си тенис," сподели Джокович след срещата.

 

Виновен за неравностойната битка в "Белградска арена" бе и Гаел Монфис, който направи невероятните 71 непредизвикани грешки. Французинът отново показа, че не може да играе с Джокович и логично регистрира шеста поредна загуба от него.

 

В първите два сета Монфис бе просто зрител на корта. Джокович показа много събрана и прецизна игра и му позволи да спечели едва четири гейма в тези две части. В третия сет Монфис на два пъти поведе с пробив, включително за 4:3, но отново се срина. Французинът опитваше да разнообразява играта си по всевъзможен начин, но повечето му изпълнения бяха по-скоро комични.

 

С победата си Сърбия наследява Испания като шампион за Купа "Дейвис". "Плавите" станаха 13-ата нация в историята, вдигала трофея. Оттук нататък остава да гадаем за измеренията на предстоящия купон в Белград.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини