Цвети Пиронкова: България е над всичко



05-12-2010 19:48 | Николай Драгиев

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова бе гост в предаването "Нека Говорят" по бТВ. Цвети призна, че славата не я е променила след успеха на Уимбълдън. Като най-важна в кариерата й, тя определи подкрепата оказана й от семейството. Златното момиче на българския тенис благодари на федерацията по тенис, която в момента й помагала максимално. Дори и без тази помощ обаче, тя категорично е отказала да се състезава за Турция, защото е "националистка".

 

От всичко в тениса Пиронкова призна, че най-много се уморява след непрекъснатите отсъствия от страната. За Цвети най- важно оттук нататък е не просто да постига спорадични резултати, а да бъде постоянна в изявите си.

 

"Захаросано ми звучи, че мечтите могат да станат реалност в спорта, както казват за мен. Беше страхотно да стигна полуфинал на Уимбълдън. В живота обаче има и много други неща, към които трябва да се стремиш. Много ми се ще да бъда по-постоянна, да играя по-добре и на останалите турнири от "Големия Шлем"," откровено сподели тя.

 

"Мен славата не ме блазни. Да се чувствам известна не е моя цел. Да, хората ме познават, но не се усещам като звезда. Не се е променило нещо чак толкова." Цвети препоръча на младите момичета да изберат тениса, тъй като е много елегантен спорт и дава възможности за реализация.

 

"Според мен тенисът е най-добрият спорт за една жена. Много е интересен, елегантен. Имаш и добър шанс за реализация и кариера. Натоварванията са големи, но не мисля че и в другите спортове е лесно. Най-много ми тежат пътуванията. Почти всяка седмица съм някъде. Не съм броила, но средно играя по над 20 турнира на година."

 

За Пиронкова семейството е всичко. Подкрепи я и брат й Енчо, който обясни, че в техния род "няма начин да не си тенисист". "Тенисът е фамилен спорт. Просто никой друг човек не може да ти се отдаде по този начин като някой от семейството. С това си обяснявам, че обикновено бащите са треньори на състезателките. Семейството много ми е помогнало. Всеки един от тях - дядо ми Никола, баща ми, всички. Вложиха всичко заради мен. Баща ми знаеше още от малка че имам талант, но също и талант на победител," сподели полуфиналистката от Уимбълдън.

 

"Сега, след успеха на Уимбълдън, се чувствам по-мотивирана да се доказвам. Видях, че мога да меря сили с най-добрите. Федерацията по тенис изцяло ме подкрепя, благодаря им. Нашият спорт е скъп, но се оправяме."

 

Освен демонстративния двубой с Карлос Моя преди броени седмици, наскоро Пиронкова е играла и с премиера Бойко Борисов, който е запален фен на играта."С Бойко Борисов играхме наскоро на двойки. На мрежата е много добър. Има добър обхват и твърда ръка."

 

Оказва се, че както много други силни български спортисти, така и Пиронкова е имала оферта да представя Турция на международно ниво, но на "секундата е отказала": "Аз съм си националистка. Обичам България, обичам и Пловдив. Нищо няма смисъл без това. Не върви да си сложа логото на друга държава на гърба. Всеки си прави избора за себе си."

 

За приятеля си Мишо Мирчев, Цвети бе лаконична: "Гаджето ми Мишо сега се занимава с бизнес. Не е типичният футболист, въпреки че преди се е занимавал с това. Нашето запознанство е дълга история."

 

По доста забавен начин, Пиронкова довърши и традиционната фраза в едноименното предаване: "Нека говорят пък аз ще играя".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини