Да вземаме ли добавки?



24-02-2016 10:52 | Tennis24.bg

Повечето експерти по здравословно хранене смятат, че можем да си набавяме необходимите полезни вещества от храната, но нови проучвания сочат, че много хора изпитват недостиг на определени вещества. Цели 13% от момичетата между 11 и 18 години имат дефицит на витамин А, сочи национално проучване за 2014 г. по диететиката и храненето във Великобритания. Почти половината жени не получават достатъчно селен, а на повече от една пета им липсва желязо. Страдаме и от липса на витамин D, тъй като се пазим от слънцето през лятото, а през зимата светлината е така или иначе оскъдна. С възрастта телата ни вече не усвояват вещества от храната толкова ефективно. Друга пречка е изтощаването на почвата заради интензивното земеделие и така много храни, включително плодове и зеленчуци, са с по-ниски нива на ценни вещества. Преработката, готвенето и складирането на продуктите за дълго време също вреди на качеството на храната.

Телата ни са еволюирали да усвояват вещества от естествена храна, вместо от изолираните (и често синтетични) съединения в добавките. Това означава, че все още няма заместител на добрата диета и здравословния начин на живот. Ако се храните с разнообразни и качествени пресни продукти (включващи пълнозърнести храни, зеленолистни зеленчуци, ядки, семена и чист протеин), би трябвало да успявате да си набавяте всички нужни витамини и минерали. Но все пак има хора, които се нуждаят от определени добавки. Проверете дали не сте един от тях и се консултирайте с лекар.

Повече за добавките и за естественото съдържание на витамини и минерали в храните може да откриете в брой 156 на списание BBC Good Food България. Търсете го на пазара от 24 февруари.

Две допълнителни карета – по преценка на редактора спрямо мястото и начина на оформление на материала.

Кой се нуждае от добавки?
• Децата от 6 м до 5 г. – 7-8,5 мкг витамин D дневно (освен ако не са хранени с обогатено мляко)
• Бъдещите майки преди да забременеят и през първите 12 седмици от бременността – 400 мкг фолиева киселина дневно
• Бременните и кърмещите майки – 10 мкг витамин D дневно
• Хората над 65 г. – 10 мкг витамин D дневно
• Лежащо болните и хората с по-тъмна кожа – 10 мкг витамин D дневно

Бъдете разумни с добавките
ДА
- Говорете с лекаря си, преди да започнете приема на добавки. Ако пиете лекарства, консултирайте се за възможни противодействия с добавките.
- Купувайте добавки от лицензирани търговци и аптеки.
- Приемайте ги с вода или портокалов сок (ако вземате желязо, избягвайте гроздовия сок, понеже влияе върху абсорбирането му).
- Дръжте добавките на хладно, сухо и тъмно.

НЕ
- Не купувайте онлайн, освен ако не е от лицензиран и добре познат търговец.
- Не превишавайте дневната доза, освен ако не ви е препоръчано от вашия лекар. Превишена доза от водоразтворими вещества като витaмин В, С и фолиева киселина ще се изхвърлят от организма, но мастноразтворимите витамини (А, D, E, K) се складират в черния дроб и мастните тъкани, твърде високите нива натоварват черния дроб и може да се почувствате зле. Не вземайте двойна доза, ако пропуснете една, а продължете по график.
- Не пийте таблетките с кафе или чай. Кофеинът и танините пречат на усвояването.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини