Йелена Джокович: Мозъкът на децата трябва да се развива от ранно детство



01-03-2016 06:27 | Tennis24.bg

Съпругата на световният номер 1 Новак Джокович – Йелена е основна движеща сила в проектите на тенисиста извън корта. Това стана ясно след нейно интервю за CNN за благотворителната фондация Новак Джокович. Дейността на тенисиста в полза на децата започна през 2011 г., когато Ноле бе избран за посланик на УНИЦЕФ. През 2012 г. фондацията му събра над 1,4 милиона долара, след като организира гала-вечер в Ню Йорк. През 2013 г. събитието бе повторено в Лондон, където бяха дарени нови 1,3 милиона долара.


Йелена е добър помощник на мъжа си в тази дейност, като за това й помага и дипломата й по икономика и бизнес. „Наскоро четох едно проучване, според което трябва да се стимулира детския мозък в годините между 1 и 6. Тогава е най-засиленото развитие на мозъка. За съжаление, половината от сръбските деца, около 90 000, нямат този шанс“, каза Йелена. Госпожа Джокович призна, че дейността на фондацията а Ноле често среща големи трудности в Сърбия. „Много от политиците в родината ни остават в управлението само един мандат и не желаят да се занимават с това“, оплака се Йелена.


От октомври 2014 г. тя и Ноле имат шанса да приложат убежденията си и у дома. Тогава двамата станаха за пръв път родители – на сина си Стефан. „И двамата искаме да дадем максимално много възможности на детето си. Четем му много, самите ние четем много. Опитваме се да му създадем стимулираща ума му среда. Занимаваме се както с физически упражнения,така и с такива за ума му. Работим с него и музикално и по отношение на езиковите му способности“, призна Джокович.

„Не мисля, че Стефан е претоварен от всичко това. Децата са любопитни, имат нужда от знания, искат информация, факти“, подкрепи я Новак.


Фондацията Джокович подпомага не само децата в Сърбия. Миналия януари тя направи дарение от 20 000 долара за австралийски деца.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини