В света на динозаврите



01-03-2016 18:38 | Tennis24.bg

Днес приемаме познанията си за динозаврите за даденост. Но са били нужни столетия задълбочени проучвания, за да се научим да разчитаме точно данните от фосилите. През октомври 2015 г. в датираната отпреди 66 млн. години скална формация Хел Крийк в Южна Дакота, САЩ, беше открит нов вид динозавър. В медиите веднага се появиха цветни изображения на този бърз хищник - изправен на два крака, покрит с пера и с уста, пълна с остри зъби.

Палеонтолозите, направили откритието, обясняват, че дакотарапторът е имал големи, извити като сърпове нокти на втория пръст на задните си крака. Бил е дълъг около пет метра и малко по-висок от човек. Това го прави един от най-големите представители на семейство Дромеозаври (към който е принадлежал и велоцирапторът), откриван досега. Днес приемаме тези данни за даденост, но колко реалистични са те и откъде знаем как точно са изглеждали динозаврите?

Виж, динозавър!

Първите опити на човека да си представи животните, оставили фосили и следи след себе си, датират още от праисторията. Има доказателства, че динозаврите са намерили място в много древни митологии. Легендите за дракони се появяват в китайски текстове от 1100 г. пр. Хр. и е възможно да са вдъхновени от кости на динозаври. По подобен начин грифоните - хибриди между лъв и орел, познати от древногръцката митология от около 700 г. пр. Хр., може да са вдъхновени от фосили на протоцератопс - динозавър с клюн, чиито останки се откриват и днес в Централна Азия.

Когато древните хора намирали странни кости, те правели същото, което правим и ние днес. Използвали всичките си познания, за да успеят да направят реконструкция на животното, на което са принадлежали. Понякога се правели грешни заключения.

С времето напълно сме променили виждането си за това как са изглеждали динозаврите и до голяма степен този процес започва през 60-те години на ХХ в. с описанието на друг американски дромеозавър - деинонихуса. Джон Остръм от университета Йейл прави революционното предположение, че този вид е приличал на птица, бил е бърз, топлокръвен и е ловувал на глутници. Така започва „Динозавровият ренесанс“ през 60-те и 70-те години на миналия век. Остръм предполага, че птиците са динозаври и идеята му се потвърждава през 1996 г., когато в Китай е открит синозавроптериксът - първият познат пернат динозавър.

Днес, когато палеонтолозите открият нов фосил, те разполагат с много повече познания, на които да базират реконструкцията на животното. Всъщност информацията ни за динозаврите е толкова обширна, че можем да определим цветовете на оперението на някои от видовете.

Всяка реконструкция започва с фосилизираните кости. Ако палеонтолозите са открили сравнително цял скелет, ще могат да подредят костите на базата на подредбата на скелетите на птиците, крокодилите и дори на човека. Постепенно стават ясни очертанията на животното.
Разберете цялата история и вижте още страхотни илюстрации на динозаври в новия брой на ВВС ЗНАНИЕ - списанието за любознателния ум. Намерете ни и във Фейсбук: fb.com/bbcznanie

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини