Бадминтонистките направиха подвиг в Европа



02-03-2016 18:35 | Любомир Тодоров

Малко подценяваният у нас спорт бадминтон донесе първото отличие за България от европейско първенство за 2016 година.

Женският отбор стигна за първи път в историята до финала на шампионата на Стария континент и заслужи сребърните медали в Казан на 21 февруари. Едва пет момичета изнесоха тежестта на шестте тежки двубоя. Това бяха Линда Зечири, Петя Неделчева, Габриела и Стефани Стоеви и Мария Мицова.

За незапознатите непоставените в турнира българки победиха на два пъти състава на Испания, №2 в схемите, в чиито редици беше двукратната световна шампионка и водачка в ранглистата Каролина Марин.

Вторият успех беше наистина драматичен. Националките спечелиха с 3-2 победи на полуфиналите. След като загубиха първите две срещи на единично, момичетата на треньорите Живко Димитров и Орлин Цветанов взеха следващите три на сингъл и двойки. При 2-2 в последния двубой дуета Стефани Стоева и Линда Зечири спаси два мачпойнта, за да спечели и донесе крайния успех.

Зечири

Умората попречи на финала нашите да детронират несменяемите шампионки от Дания и бадминтонистките ни отстъпиха с 1-3. Но българките затвърдиха реномето си на класен отбор, който може да надиграе всеки, след като преди две години в Базел спечелиха бронзовите медали.

"Ние винаги се надяваме след всеки един голям успех, който сме постигали през тези няколко години, нещата да се приемат малко по-сериозно и нашият спорт да върви все нагоре. Има надежда и това е доста радостно за мен, защото този спорт се развива. Определено жените са по-добри от мъжете, но трябва да се работи. Трябва да има целогодишна база, в която да могат да се правят лагери - от юноши до мъже и жени", каза при завръщането Петя Неделчева, която обяви, че другите състави са били с по 8-9 състезателки, а те не са имали дори масажист в Казан.
Петя

Мъжкият отбор зае второ място в групата си след победи над Унгария и Естония и загуба от Англия и само съотношението между спечелени и загубени мачове попречи на момчетата да стигнат до четвъртфиналите на европейското.

Сребърният медал на българките им позволи да се качат на асансьора, който ще ги заведе до световния връх. Националките се класираха за финалите на отборния шампионат на планетата „Убер къп“ през май в Китай, където ще защитават честта на Европа заедно с тимовете на Дания, Испания и Германия.

"При един добър жребий имаме реални шансове срещу всеки един отбор в Китай да се представим много добре и да победим. Надявам се на добър жребий и на много успехи", коментира първата ракета на България Линда Зечири.

Като допълнително признание сестрите Габриела и Стефани Стоеви бяха номинирани за най-добри бадминтонистки на Европа. Стефани вече е печелила това отличие, но за изгряваща звезда през 2014 г.

Стефани

Стоеви, Зечири и Неделчева продължават битката за класиране на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. В бадминтона са може би най-тежките квалификации, защото продължават точно 1 година и се вземат резултати от над 20 турнира.

Последното състезание, което дава точки за Игрите е европейското индивидуално първенство във френския град Ла Рош сюр Йон от 26 април до 1 май. Не са лишени от почва очакванията за първа българска титла или поне нови медали от този шампионат, които ще бъдат равносилни и на квоти за Рио.

Любомир Тодоров, специално за в. "Животът днес"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини