Петте най-добри двубои през 2010 г.



07-12-2010 17:59 | Николай Драгиев

Кои са най-добрите мачове на 2010 година? Сайтът на ATP даде своите пет предложения.

 

1. Рафаел Надал - Анди Мъри 7:6, 3:6, 7:6, ATP World Tour Finals

 

"Днес видяхте защо обичам да играя тенис," коментира след двубоя Мъри, въпреки че загуби от световния номер 1. Двубоят бе от полуфиналите на заключителния турнир в Лондон и всеки от двамата заслужаваше място на финал.

 

За Мъри победа би значела възможност да атакува най-голямата титла в кариерата си, при това пред родна публика. Надал пък също се приближаваше само на победа от грандиозен завършек на и без това супер успешната 2010 година. Битката на корта продължи три часа и 11 минути пред 17,500 зрители.

 

Въпреки че загуби Анди Мъри показа страхотен тенис и успя да превъзмогне изоставане с 3:5 в третия сет. Той водеше с 4:1 точки в решителния тайбрек, но все пак бе пречупен от испанеца.

 

"Това бе фантастичен двубой. Щастлив съм, че победих голям шампион като Анди. Беше наистина тежка битка и съм доволен, че победих един от най-добрите играчи в света," сподели Надал.

 



2. Новак Джокович - Роджър Федерер 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5, US Open, полуфинал

 

Може да не спечели титлата на US Open, но Новак Джокович наистина доказа себе си в Ню Йорк с тази победа. Ноле спаси два мачбола срещу Федерер и го лиши от седми пореден финал на "Флашинг Медоус". Джокович бе загубил три поредни пъти на US Open от Федерер, включителни и финал през 2007 г.

 

"Знаех, че трябва да бъда търпелив и да не се влияя от временни емоции. Той усеща, когато си нервен и те наказва," разкри Джокович. Петте сета на "Артър Аш" продължиха три час и 44 минути, в които Федерер направи цели 66 непредизвикани грешки. След срещата швейцарецът призна, че е искал да приключи максимално бързо двубоя, тъй като за финала вече се е бил класирал Рафаел Надал, а времето за възстановяване бе само 12 часа.

 



3. Джон Иснър - Никола Маю 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68, Уимбълдън, 1 кръг


Епичната битка между Иснър и Маю със сигурност заслужава място в топ 5. Може да нямаше невероятни разигравания или някакво особено качество на играта, но затова пък двамата демонстрираха огромно желание за победа и великолепна физическа форма.

 

Най-дългият двубой в историята продължи 11 часа и 5 минути. Иснър спечели след своя ... 246-и уинър за този двубой. Разбира се бяха подобрени още куп рекорда. Двамата така и не успяха да се пробият в продължение на 168 поредни гейма. Разиграни бяха 980 точки, от тях 213 бяха асове. Уинърите пък наброяваха невероятните 490.

 



4. Робин Сьодерлинг - Микаел Лодра 6:7, 7:5, 7:6, "Мастърс 1000" Париж, полуфинал

 

Ветеранът Микаел Лодра изигра един от най-добрите турнири в своята кариера на "мастърс 1000" в Париж. Подкрепян от пълната зала "Берси" той направи запомнящи се двубои и дори разгроми световния номер 3 Новак Джокович.

 

Неговият подем бе спрян от Робин Сьодерлинг в полуфиналите. В крайна сметка шведът вдигна и титлата ден по-късно. За да е пълна драмата Лодра пропусна три мачбола, преди да се предаде след три часа игра.

 

"Беше страхотен мач. Може би не най-красивия за гледане, но аз съм щастлив, че излязох победител. Тенисът е спорт, който се решава от психиката. Всеки може да играе добре, но всичко се определя от нашето съзнание," философски обобщи Сьодерлинг след победата.

 



5. Гаел Монфис - Роджър Федерер 7:6, 6:7, 7:6, "Мастърс 1000" Париж, полуфинал

 

Ракета номер 1 на Франция Гаел Монфис изигра най-добрия мач в своята кариера. Стори го във възможно най-подходящия момент - срещу Федерер на полуфинал в Париж. На всичкото отгоре Монфис спаси пет мачбола в полза на швейцареца. Преди това той успя да навакса и дефицит от 1:4 в решителния трети сет.

 

"Възхищавам се на Федерер и съм щастлив, че спечелих срещу него. Ще помня тази победа до края на живота ми. На всичкото отгоре успях да спечеля в Париж, което ме прави още по-щастлив," сподели Монфис.

 

За Федерер пък това бе четвърта загуба през 2010 г., след като е имал възможност да играе при мачбол в своя полза. В останалите случаи той пропиля подобни възможности срещу Новак Джокович, Томаш Бердих и Маркос Багдатис.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини