Крис Евърт: В тениса винаги е имало допинг



15-03-2016 15:54 | Tennis24.bg

Бившата номер 1 в световни женски тенис Крис Евърт шокира света с чистосърдечното признание, че в тениса винаги е имало допинг. 18-кратната носителка на титли от Големия шлем направи своя коментар във връзка със скандала около признанието на Мария Шарапова, че е дала положителен допинг тест за наскоро забранения мелдониум.

Евърт, която се оттегли през 1999 г., когато професионалният тенис още не беше подписал антидопинговата харта, обяви, че много от съперничките й са приемали един куп лекарства за подобряване на представянето им на корта. Тя настоя, че тази практика продължава и до днес.
„Знам състезателки в тура, която постоянно взимаха лекарства за подобряване на представянето им, но тогава нямахме тестове. Всеки който си мисли, че няма такива неща, просто си заравя главата в пясъка. Честно казано, мисля, че това го има до някаква степен във всеки един спорт. Все още мисля, че науката е преди спорта“, коментира Евърт пред ESPN.

Американката изрази симпатиите си към Шарапова. „Трябва да се разследват докладите на лекарите, които са се грижили за нея в тези 10 години. Тогава ще стане ясно какъв е случаят й. Това лекарство се използва и за ангина, и за проблеми със сърцето. Но задължително в защитата си тя трябва да използва докладите на докторите и дозировката. Според мен наказание до края на годината ще е достатъчно за нея. Беше унищожително решение да признава без тези документи. Тя бе нападната от много от колегите си, но изборът да няма много приятели в тура, беше неин“, каза Крис Евърт.

Последната реплика беше насочена към коментари, като този на френската тенисистка Кристина Младенович, която каза пред „Льо Паризиен“: „Всички тенисистки знаем, че Маша лъже. Знам, че тя не заслужава това, което е спечелила до момента. Аз се тревожа и премислям 10 пъти преди да взема и аспирин. А тя взима допинг, и то сериозен допинг, цели 10 години. Шарапова си е играела с правилата през цялото време и си е мислела, че ще й се размине, щом не е забранено. За мен това е разочароващо.“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини