Григор за сезон 2010: Вярвах, че ще стигна топ 100, целта е да повиша нивото си



08-12-2010 14:14 | Станко Димов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров оцени като "трудна", но все пак успешна 2010 година. В интервю за сайта на Българска федерация по тенис, Гришо споделя че прогресът се дължи на дългогодишната му усилена работа, както и на новия му треньор Питър МакНамара.

"Имам високи очаквания от себе си. Винаги съм вярвал, че ще бъда в топ 100. Радвам се че на практика постигнах целта си. Годината бе тежка, но аз не очаквам следващите да са по-различни. Няма лесно," категоричен е Григор, който стартира сезона под номер 288.

"Един мой ден протича приблизително така: закуска, тенис, обяд, тенис и вечеря. Старая се да мисля положително и да работя здраво всеки ден. Имам нужда от устойчиво развитие. През последните месеци усилено работя върху концентрацията си на корта и извън него. Не мисля че играта ми се е променила особено много за тази година," категоричен е най-добрият български състезател.

Гришо споделя, че ще стартира годината на "Мастърс 250" в Ченай, Индия. След което се отправя за Австралия, където го чака първия турнир от "Големия Шлем" - Australian Open.

Българинът също подкрепи идеята сезонът в АТР да бъде намален. "Физическите и психическите усилия, които полага един професионален тенисист са нечовешки. Ако това не се промени, травмите ще зачестят и кариерите на състезателите ще станат по-кратки."

Димитров категорично не смята, че целта на един играч е да защитава точките си от отделните турнири, а да се стреми да печели колкото може повече. "Ако един играч се състезава, за да защитава точки, то той няма как да постигне нещо значимо. Целите ми са да печеля, а не просто да се старая да не ги губя. Трябва да повишавам нивото си на игра и това е основната ми цел. Резултатите ще дойдат," формулира кредото си той.

За Григор най-важен през сезон 2010 е финалът на турнира от сериите "Чалънджър" в Женева. "Това бе първият ми такъв финал и логично бе най-важен за мен. Беше истинско чудо как обърнах развитието му от 0:3 в третия сет. Иначе най-напрегнатият двубой беше срещу Микаел Лодра в Орлеан. Беше невероятно предизвикателство да се изправя срещу състезател от топ 30 и да проверя нивото ми. Най-силно пък се представих срещу Роберто Батиста-Агут. Тогава спасих четири мачбола и победих."

"Питър МакНамара има своя принос за прогреса ми. Подобни резултати обаче никога не идват само благодарение на един фактор. Успехът е резултат на дългогодишна работа. Нямам планове да сменям треньора," признава още Димитров.

В заключение Гришо смята, че БФТ си върши добре работата, тъй като интересът към тениса в страната става все по-голям с годините.

 

Снимка: Славян Костов, haskovo.co




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини