Джокович: На младите им липсва постоянство



20-03-2016 13:16 | Станко Димов

Новак Джокович очаквано бе повече от доволен след победата с 2:0 сета над Рафаел Надал, която го класира за финала на „Мастърс 1000” турнира в Индиън Уелс. Ето какво каза сърбинът след успеха:

„Работих много здраво, за да мога да използвам най-добрите си удари в най-важните моменти. Първият сет днес беше решен от една или две точки, беше изключително равностоен. В средата на втория сет аз пробих неговия сервис, в последните три гейма играх много добре. Доволен съм, че успях да се справя с това предизвикателство, което е от трудните в нашия спорт. Винаги е така, когато играя срещу Рафа. Ще извлека позитивите от този двубой и се надявам, че ще успя да приключа турнира по страхотен начин.

В зависимост от опонента избирам игровия си план и тактиката. Рафа започна двубоя по-добре. Имахме много дълъг първи сет, който продължи повече от час и 10 минути. Но това не се случва за първи път. Знам, че когато играя срещу Рафа трябва да съм физически в перфектно състояние. Аз имах няколко точки за пробив за 4:3, но не успя. След това той имаше сетбол при 5:4. В тайбрека имах преднина 5:2, след това той направи няколко отлични точки и изравни за 5:5. Последните две точки бяха за мен. Това бяха точки, които решиха целия сет”.

Новак сподели също, че този път Надал е играл значително по-добре в сравнение с финала в Доха през януари. „Да, той беше по-добър. В това няма никакво съмнение. Мисля, че условията на игра тук му допадат много повече. Топката отскача повече, скоростта на корта му харесва”.

В неделя на финала Джокович ще се изправи срещу Милош Раонич. „Той играе най-добрия тенис в кариерата си до момента. Милош се представя впечатляващо от началото на годината – спечели в Бризбън, след това игра полуфинал на Australian Open, а сега е на финал тук, след като се възстанови от контузия. Неговият сервис беше феноменален до началото на този сезон, а сега изглежда той го е подобрил още повече, особено втория сервис. Неговият начален удар е изключително оръжие. Ако успея да пласирам повече ретури ще има шансове. Надявам се да имам висок процент първи сервис, защото не искам да му давам много шансове да ме атакува на втори. Милош е изключително агресивен, което е нормално, когато можеш да вкараш първи сервис със скорост 140 мили/час. Ще се подготвя тактически, с моя тим ще анализираме играта му. Това е финал, така че ще се опитам да използвам опитът, който имам във финали на такова ниво”.

В заключение Джокович бе попитан и за представянето на младите тенисисти и т.нар „нова генерация”, която така и не може да пробие в Топ 5. „Фактът, че имаме Милош, Димитров, Томич, както и Зверев, Кириос, Чорич, е добра новина за тениса. Добре е да има нови лица наоколо, които да печелят големи мачове. Тези момчета, които изброи, са печелили срещу някои от най-добрите в света и те заслужават уважение и внимание. Да, тези момчета могат да играят силно на турнир, или два, или в продължение на два месеца. Но могат ли да поддържат нивото в продължение на целия сезон? Това е големият въпрос”.

Финалът в Индиън Уелс е тази вечер, с начален час не преди 22:00 българско време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини