9 неща, които трябва да знаете за турнира в Маями



21-03-2016 16:44 | Tennis24.bg

1. Серена Уилямс гледа към деветата си титла в Кий Бискейн
Макар че загуби финала на BNP Paribas Open в Индиън Уелс от Виктория Азаренка, Уилямс все още е фаворит за титлата като поставена под номер 1 в основната схема. Тя ще търси историческа девета титла в Маями. В първи кръг американката почива, а след това ще срещне Мисаки Дои или Кристина Макхейл, а най-големите й съпернички по пътя към финала ще са Дария Гаврилова (номер 31 в схемата), Светлана Кузнецова (15), Петра Квитова (8) и Агнешка Радваска (3).

2. Виктория Азаренка е на две седмици от „Слънчев Дабъл“
Бившата номер 1 Виктория Азаренка се върна в Топ 10 след успеха си над Уилямс във финала в неделя. Тя може да направи още по-голям удар като спечели т.нар. „Слънчев Дабъл“ – трофеите в Индиън Уелс и Маями. Тя има добри спомени от Кий Бискейн, след като през 2009 г. победи Уилямс във финала. Всъщност всичките й четири победи срещу 21-кратната шампионка от Големия шлем са във финали. И в Маями тя евентуално ще срещне Уилямс най-рано на финал.

3. Готви ли Ангелик Кербер нов удар след Откритото първенство на Австралия?
Шампионката от Откритото първенство на Австралия Ангелик Кербер е поставена под номер 2 схемата, въпреки че се смъкна на трета позиция в световната ранглиста. Германката не е спечелила и мач от Мелбърн насам, където победи последователно и Азаренка, и Уилямс. На старта в Маями тя ще срещне финалистката от турнира в Сан Антонио Анна-Лена Фридзам или Барбора Стрицова, която е в своя най-добър сезон в кариерата, но пропусна Индиан Уелс заради болест.

4. Завръщането на Радванска или Халеп?
Радванска изигра един от най-добрите си мачове в полуфинала на Индиън Уелс срещу Серина Уилямс, но загуби без да спечели сет. Полякинята се надява на реванш в полуфиналите в Маями, но преди това трябва да преодолее поставената под номер 5 Симона Халеп, която играе най-добрият тенис, на който е способна. Въпреки това румънката не успя да победи световната номер 1 в света. Халеп обаче може да се препъне още във втори кръг, където евентуално ще играе срещу изгряващата звезда – рускинята Дария Касаткина, която също стигна четвъртфиналите при дебюта си в калифорнийската пустиня.

5. Докъде ще стигне Испанският кръг?
Гарбине Мугуруса привлече вниманието на тенис света именно в Маями, когато през 2012 г. получи уайлд кард и стигна до четвъртфиналите. През 2015 г. Карла Суарес Наваро стигна дори по-далеч, като игра финал и загуби от Уилямс. Мугуруса показва стабилно израстване, а Суарес Наваро е една от най-постоянните състезателки през 2016 г. Наваро ще излезе на старта срещу шампионката на двойки от Индиън Уелс Коко Вандервеге, а сънародничката й ще срещне една от Юхана Ларшон или Доминика Цибулкова.

6. Дали Винъс Уилямс и Йохана Конта ще се срещнат отново?
Завръщането на Винъс Уилямс в Индиън Уелс завърши по-рано от очакването. Тя има шанса за поправка в Маями. Като номер 10 в схемата ще има шанса да се изправи срещу квалификантка в първи кръг. В нейната част от схемата е номер 24 – Йохана Конта, която е най-високо-поставената британка от 1987 г. насам (Джо Дъри). Годината за Конта започна именно с голяма победа над Винъс в Австралия, където достигна и първия си и единствен засега полуфинал в турнир от Големия шлем. По-голямата сестра Уилямс възвръща формата си и вече очаква нов шанс срещу Конта.

7. Дойде ли моментът на Каролина Плишкова?
Чешката близначка, която играе с дясна ръка (сестра й Кристина е левичарка), има проблеми от началото на сезона. След Мелбърн, тя се прибра в дома си в Монако, където си взе и малко почивка. Това я освежи дотолкова, че стигна до полуфиналите в Индиън Уелс, където отстъпи в три сета на бъдещата шампионка Азаренка. Тя може да се изправи срещу Кербер в четвъртия кръг, а преди това – срещу победителката от Дубай – Сара Ерани.

8. Ще пробият ли младите?
Ветеранките на WTA определено бяха на фокус в Индиън Уелс. Възможно ли е това да се промени? 12-тата в схемата Елена Свитолина ще се изправи срещу бившата номер 1 Каролина Вожняцки (23 в схемата). В калифорнийската пустиня тя бе спряна от Чан Шуй. 20-тата в схемата Слоун Стивънс може да играе срещу Хедър Уотсън във втория кръг. Своят шанс да се завърне очаква и Луцие Шафаржова, която дълго се лекува от контузия. Тук е и номер 7 в схемата Белинда Бенчич.

9. „Сантина“ на слънце?
Саня Мирза и Мартина Хингис бяха спрени рано-рано в Индиън Уелс и не успяха да продължат серията си от 41 победи. Те се надяват да се върнат на победния път и отново да спечелят титлата в Маями. Те са номер 1 в схемата на двойки и ще използват отново възможността за подготовка за Олимпийските игри в Рио през август.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини