5 причини защо мъжете и жените трябва да получават равни пари



23-03-2016 19:22 | Tennis24.bg

Този уикенд турнирът BNP Paribas Open в Индиън Уелс остави много наблюдатели шокирани от гледката на победената номер 1 в света Серина Уилямс на финала. Но това не бе най-коментираното нещо, случило се в тези две седмици в калифорнийската пустиня. Палмата на интереса и коментарите обраха изказванията на две високо ценени тенис личности, които се показаха най-вече като сексисти.

Проблемите започнаха, когато турнирният директор Реймънд Мур обяви, че Женската тенис асоциация не прави нищо и разчита на направеното от АТР. 69-годишният южноафриканец не спря до тук и продължи с репликата, че „жените тенисистки трябва да паднат на колене и да благодарят на Господ, че на света са родени Роджър Федерер и Рафа Надал, защото те носят на плещите си този спорт“.

Препоръката му, естествено, беше посрещната на нож от жените тенисистки, особено от Уилямс, която безсъмнено е една от най-великите жени, играли тенис някога. Тя бързо отвърна, че няма намерение да коленичи и да благодари на никого. „Мисля, че Винъс, аз и още наши колежки без да се замислят могат да кажат колко много хора са им казали, че не гледат тенис освен в случаите, когато ние играем. Мисля, че са безброй такива фенове“, каза номер 1 в света.
По-късно Мур поиска извинение и допълни, че коментарите му са били проява на лош вкус и подаде оставка. Но Новак Джокович, тенисист номер 1 при мъжете, който спечели титлата този уикенд, наля още масло в огъня. Той настоя, че мъжете трябва да се борят за по-голям дял от наградните фондове, тъй като събират повече фенове от мачовете на жените.

Ако трябва да бъдем честни Джокович каза също, че дамите „абсолютно“ трябва да получават повече пари, ако техният тенис стане толкова гледан, колкото е мъжкият. Освен това той някак странно призна, че знае какви жертви правят жените, за да играят и с какви предизвикателства се срещат, като „хормони и такива неща“.
Битката за равно заплащане в спорта тече от години, а тенисът е само една от сферите, в които жените са спечелили тази война. Тенис иконата Били Джийн Кинг създаде WTA през 1973 г., за да се бори за равно заплащане. Същата година US Open стана първото голямо състезание в света, което изравни наградните фондове на жените и мъжете. След години на оплаквания, от шампионки като Крис Евърт и Мария Шарапова, през 2007 г. „Уимбълдън“ стана последният турнир от Големия Шлем, който изравни наградните фондове за жени и мъже.
Това, което разкриха коментарите на Джокович и Мур, е, че все още има голямо пренебрежение към възхода на звезди на женския тенис като Мартина Навратилова, Щефи Граф и Ким Клайстърс и това, което те са направили за изравняването на статута им с този на мъжете, и – най-главното – популяризирането на женския тенис повече от мъжкия. Макар че в исторически план мъжкият тенис е по-гледан от женския, всичко бързо се променя и все повече женският принос за популярността на играта е равен на този на силния пол.

Ето още няколко причини, поради които тенисистките трябва да получават равно на мъжете заплащане.

1.Тенисистките работят точно толкова упорито, колкото и колегите си в мъжкия тенис

Един от най-популярните аргументи за по-високото заплащане на тенисистите е, че те играят по-дълги мачове от жените и затова заслужават повече пари. Международната тенис федерация, която е организатор на турнирите от Големия шлем, е разпоредила мъжете да играят три от пет сета, а жените – два от три. Тенисистките не са имали думата при това разпореждане.

Професионалните тенисисти, включително имена като Анди Мъри, оспорват твърдението, че женските мачове ще са по-интересни и честни ако жените и мъжете играят еднакъв брой сетове. Правилото е създадено на базата на погрешното мнение, че жените са по-малко издръжливи и не могат да се справят с пет сета.

Нещо подобно се случи в леката атлетика през почти целия ХХ век, когато на жените не беше разрешено да се състезават на дълги дистанции. Това се промени през 80-те години, когато шефовете на спорта се отрекоха от старомодните предразсъдъци, че жените не могат да се състезават в маратони. По същия начин някои дами нямат търпение да започнат да играят петсетови мачове. Президентът на WTA Стейси Аластър наскоро потвърди, че жените искат да се включат в по-дълги състезания.

Всъщност, с изключение на турнирите от Големия шлем, трисетовите двубои са типични и за мъжкия тенис. От 2008 г. АТР, която представлява мъжкия тенис, въведе кратките мачове в мастърс сериите. Някои от професионалистите дори предложиха всички мачове да са два от три сета. Те настояват, че дългите мачове могат да навредят на мускулите и ставите и да съкратят кариерата на играчите. Макар че жените играят по-малко сетове от мъжете в турнирите от Големия шлем, те тренират, колкото и колегите си. И доказаха, че са издръжливи. Например финалът на „Уимбълдън“ през 2005 г. продължи с 45 минути повече от петсетовите мачове, които бяха изиграни на турнира.

2.По-дългите мачове не означават, че играчите заслужават по-високо заплащане.

Ако на жените се плаща по-малко, защото играят трисетови мачове в Големия шлем означава, че на мъжете се плаща повече, защото играят повече точки на мач. По тази логика, някои шампиони трябва да получават повече пари само, защото са играли четири или пет сета в сравнение с тези, които побеждават само в три сета. Това определено е неприемливо за тениса и няма никаква връзка с пола.
Ако се плаща на играчите за престоя им на терена, то бейзболистите трябва да получават бонус за всеки допълнителен ининг, а футболистите и хокеистите – ако играят проължение. Вероятно и баскетболистите от НБА могат да искат пари за всеки следващ мач от плейофите, вместо да победят с 4-0 в серията. Това няма смисъл. Лекоатлетите получават пари за победите си, а не за времето, което са на пистата.

3. Мит е, че феновете се интересуват повече от мъжки тенис.

Джокович не греши, като казва, че в глобален план мъжките мачове продават повече билети и привличат повече зрители пред телевизионния екран. Но статистиката всъщност е в полза на жените. От 80-те години насам женските мачове от Големия шлем са също толкова харесвани, колкото и мъжките. Всъщност може да се каже, че двата пола вече са не само равни, но жените излизат с едни гърди напред. Все повече женски тенис турнири са излъчвани по телевизията, а жените играят на централните кортове с колегите си. През 2015 г. мачът между сестрите Серина и Винъс Уилямс US Open отбеляза рекорд за най-бързо разпродадени билети. Женските финали през 2013 и 2014 имат по-висока гледаемост по телевизията от мъжките. През 2005 г. финалът при жените на „Уимбълдън“ между Винъс Уилямс и Линдзи Дейвънпорт е гледан от над милион повече зрители от финала при мъжете между Роджър Федерер и Анди Родик.

Освен това популярността не е гаранция за по-високо заплащане…ако си жена. Американският отбор по футбол за жени победи Аржентина през 2015 г. и това е най-гледаният футболен мач в американската история. Въпреки това жените футболистки в страната все още са далеч по-ниско платени от много по-успешните си колеги. Средната заплата в женската футболна лига е 265 000 долара, което е около 11 пъти по-малко от това, което взимат мъжете в първенството.

4. Мъжете получават равно заплащане с жените във фигурното пързаляне и гимнастиката

Ако следваме логиката на Джокович, то фигуристите и гимнастиците, които се състезават в спортове, в които жените са предпочитани – трябва да получават по-малко от колежките си. В един анализ от ВВС фигуристите и фигуристките и гимнастиците получават едни и същи пари за световна титла. Изследването доказва, че в 25 от 35 спорта интересът към женското и мъжкото състезание е еднакъв и полът няма значение за зрителите и спонсорите.

И въобще, в кое събитие популярността означава по-високо заплащане? Известността може да носи приходи, когато става дума за спонсори и реклама. Но е абсурдна идеята, че по-популярните атлети трябва да бъдат по-добре платени за победите си. Трябва ли НФЛ, например, да възнаграждава играчите с по-големи бонуси, ако тимът им спечели Супер Боул? За титлата си през 2016 г. всеки от играчите на Денвър Бронкос е получил бонус от 102 000 долара от лигата за трофея. Трябваше ли да е различна сумата, ако шампионът бе Ню Ингланд Пейтриътс? Или който и да е друг отбор? Просто Супер Боул е огромно постижение за всеки, независимо кой отбор го печели, също както титлата от Големия шлем. И няма значение колко фенове и колко спонсори има шампионът.

5. Изтъкването на факта, че женските спортове са по-малко популярни е порочен кръг.

Много жени в спорта страдат от безкрайно въртене в кръг за по-малката си популярност. Ако женският спорт привличаше повече интерес, медиите и спонсорите ще инвестират повече време и пари в него. А ако има повече спонсори и медии, състезанията ще са по-популярни.

През 2013 г. Женската фондация за спорт и фитнес изчисли, че женските спортове получават 7% медийно покритие и 0,4% от спонсорските доходи. Заради по-малкото спонсори и медийно появяване много жени трябва да работят и нещо друго, за да се издържат, докато тренират.
Апатията на феновете към женските спортове обаче замира. Днес 61% от спортните фенове казват, че вярват, че най-големите шампионки са толкова талантливи, колкото колегите си мъже. Повече от половината запалени спортни маниаци признават, че с удоволствие гледат женски спорт. С повишаването на интереса към женския спорт се обезсмислят твърдения, като това на Джокович и колегите му, че жените трябва да печелят по-малко от мъжете.

Иронията в изявлението на Ноле е фактът, че един мъж надава вой в полза на мъжете, които според него трябва да печелят повече. Тенисистките водят точно тази война от години и имат далеч повече причини да са недоволни, защото разбират, че двата пола заслужават еднакво заплащане.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини