Мощният сервис или убиецът на красивия тенис



06-04-2016 09:35 | Tennis24.bg

Защо харесвате тенис? Най-честият отговор на този въпрос вероятно ще е, защото се получават атрактивни разигравания. Без съмнение, публиката е жадна за майсторски отигравания и дълги размени на удари. Тенисистите обаче не са актьори, чиято цел е да забавляват хората. Техният единствен стремеж е да спечелят точката в разиграването и съответно мача, така че всеки ще го направи така както може. Тук идва и моментът на леко разочарование, който ще нарека бомбен сервис. И макар след направен ас да последват аплодисменти, то всеки зрител би желал да види продължително разиграване и завършване на точката с воле, къса топка, прехвърлящ удар и въобще всичко останало.

Разбира се, трябва да отворим скоба, че говорим за безпристрастен зрител. Не съм сигурен, дали ако например един Милош Раонич се казваше Григор Димитров, пак щях да недоволствам от влиянието на сервиса в тениса, но е факт, че определено не бих си закупил билет за мач между Иво Карлович и Джон Иснър например, дори да играят в квартала ми. В това число влизат още играчи, като Кевин Андерсън, Жил Мюлер, Томаш Бердих и други. Нима сред тези изброени имена имате любимец? Ето и още един пример. На кого симпатизирате повече - на Милош Раонич или на Кей Нишикори? Двамата са почти на една и съща възраст и са сред топ играчите в тениса.

Добре де, но всяко разиграване трябва да започне по някакъв начин и единият играч трябва да подаде топката на другия. Ако е прекалено леко, то тя ще стане удобна за ретур и така предимството на посрещащия става доста голямо. Трябва да се вземе някакво компромисно решение, но това ще оставя на по-умни от мен хора да го измислят. И въпреки, че предложения като по-висока мрежа и по-малко поле за вкарване на топката не ми изглеждат най-добрият вариант, то все пак смятам, че би било нелоша промяна за благото на един от най-атрактивните спортове.

Всъщност подобна теза наскоро изказа и Рафаел Надал. Ако тази заплаха от „бомбандировачи” не ви изглежда толкова голяма, то бъдете сигурни, че в бъдеще тя ще нараства и добър пример за това е един от лидерите на най-младата генерация, Ник Кириос, който вероятно в момента нямаше да е в топ 20 без своя мощен сервис.

Автор: Християн Цуцев
(Коментарът е част от конкурса на ЕС МЕДИА, част от която е и Tennis24.bg. Подробности за конкурса може да намерите ТУК)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини