Изгряващи звезди: Борна Чорич



Изгряващи звезди: Борна Чорич
Свързани играчи
Тагове
09-04-2016 05:38 | Tennis24.bg

Те са млади и талантливи. Имат стил, вече градят кариера и много искат да успеят. Официалният сайт на Откритото първенство на Франция реши да представи някои от най- обещаващите млади тенисисти. Борна Чорич е един от тях.


Той блесна в пълна сила в първия кръг на турнира за Купа „Дейвис“, в който с негова помощ Хърватия елиминира миналогодишния финалист – Белгия на клей насред Лиеж.


Чорич е смятан за следващия Новак Джокович. Сърбинът сам призна: „Той ми напомня на самия мен, когато бях на тази възраст.“ Борна Чорич знае какво иска да постигне и не е от типа хора, които позволяват на каквото и да било да ги разсеят от целта им. Той е доста по-зрял от неговите 19 години, има сериозна работна етика и добре дефинирани цели в кариерата. И макар че успехът не е гарантиран за никого, той определено има основните съставки, нужни на всеки шампион. Чорич не тръби, че иска да е номер 1 в света, но е целенасочен. „Да играя добър тенис и да пробия в Топ 20 никога не е било целта. Няма смисъл да практикуваш някакъв спорт ако не искаш да си номер 1“, казва хърватинът. Той вярва в способностите си. Вярва в себе си до такава степен, че казва „скромно“ за себе си: „Когато съм във форма и под пара съм повече като Джокович, а когато не съм – съм като Мъри.“


За някои това е арогантно твърдение, но доста добре описва стила му на игра. Той е сдържан, солиден и продължава традицията на непоколебим като скала от дъното на корта, каквито в последните години успяват. Той не е силен в завършването на разиграванията – често има по-малко печеливши удари от съперниците си, но освен това няма и слабо място, било то от техническо, тактическо, или физическо естество. Сервисът му, форхендът му, бекхендът му (ако наистина искате да определите какво е основното му оръжие, то по подобие на Джокович и Мъри, това е бекхендът), движението му, тактическите му познания и умения, способността му да превърне защитата в контраатака – всички тези елементи правят Чорич идеален за съвременния професионален тенис.


Освен това хърватинът има ума и психическата сила, равна на силата на ръцете и краката му (все пак победи Томи Робредо в 5-сетов мач на „Ролан Гарос“), които да го превърнат в един от важните играчи в Тура и сравнителна мярка за останалите.


Бекграунд


Като всеки себеуважаващ се хърватин, Чорич е фен на Горан Иванишевич. И играта му, и характерът му, са до някаква степен много близки до тези на блестящия му предшественик. Но за разлика от Иванишевич, който бе майстор на асовете, в атака Борна предпочита стила на Джокович и Рафаел Надал. Любимият му спорт е боксът, а идолът му е Майк Тайсън. Странно, защото е твърде млад (роден е на 14 ноември 1996 г.), за да помни битките на Железния Майк.


Борна бил на пет, когато за пръв път хванал ракетата, докато гледал баща си да играе. Татко му бил адвокат, но заряза практиката си, за се концентрира върху възхода на кариерата на сина си.


На 14 Чорич напусна родния Загреб, за да търси място и възможност за по-голямо развитие. Пробва в Испания и във Флорида, но в крайна сметка избра далеч по-малка и по-малко бляскава школа – "Junior tennis coaching foundation" в Лондон, където бе заедно със сънародничката си Дона Векич. Сам реши да стане професионалист в края на 2014 г. Първо работеше под ръководството на сънародника си Желко Краян (който беше треньор на Динара Сафина по пътя й към номер 1 в световната ранглиста), а сега тренира с Майлс Маклагън (който работеше с Анди Мъри). Освен това има договор с шведа Томас Йохансон, който му е консултант.


Засега Чорич преодолява всяко препятствие по пътя си. Спечели първата си международна титла в Европа на 10-годишна възраст, макар че състезанието беше за 12-годишни. Година по-късно, малко преди 12-ия си рожден ден, повтори постижението си, но в надпревара за 14-годишни в Москва. През 2009 г. игра финал на турнира "Les Petits As", през 2010 - Ориндж Боул. През 2012 се появява в Големия шлем, а на 15 г. прави дебюта си при професионалистите. Скоро показва потенциала си и на това ниво, като печели чалънджър на клей в Англия. Любопитното е, че това се случва в едва третия му турнир, само няколко седмици, след като е стигнал до полуфиналите на Откритото първенство на Франция при юношите. Посреща новата година с 4 титли от фючърси, титла при младежите на US Open след успехи над Томи Пол, Кантен Али, Александър Зверев и Танаси Кокинакис. Успехът му във Флашинг Медоус го изстрелва на върха при юношите.


Стабилният му прогрес продължава и през 2014 г., когато печели още един чалънджер и стига до полуфиналите на още два. Избухва обаче в края на годината, когато няколко дни преди 18-ия си рожден ден стига до финалната четворка на турнира в Базел след победи над Ернест Гулбис, Андрей Голубев и Рафа Надал (6:2, 7:6)!


Посреща 2015 г. готов за следващата крачка. Стига полуфиналите в Дубай, където бие Мъри, а след това и в Ница и се класира за трети кръг на „Ролан Гарос“. След това се превръща в герой за Хърватия за Купа „Дейвис“ в плейофите при победата над Бразилия като гост във Флорианополис на клей. Чорич е безгрешен както срещу Бразилия, така и срещу Белгия в началото на 2016 г.


Какво да очакваме от него тази година?


Той вече стигна до номер 33 в света, игра първия си финал в АТП – в Ченай през януари, и като нищо ще спечели първата си титла тази година. Може би у дома, в Умаг. А колкото до Големия шлем – всички си спомняме успеха му над Робредо в пет сета – четиричасов епос на „Ролан Гарос“ миналата година. Всички ще се съгласят, че тази година втората седмица на турнирите от Големия шлем е в силите му.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини