Ноле мисли само за Монте Карло, бил като машина



Ноле мисли само за Монте Карло, бил като машина
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
10-04-2016 23:01 | Tennis24.bg

Новак Джокович нарече сам себе си машина, която мисли само за настоящето. Сърбинът отрече да е обсебен от идеята да спечели тази година титлата от „Ролан Гарос“ – единственият трофей от Големия шлем, който липсва във витрината му. До момента той има 11 спечелени титли от Шлема, но титлата в Париж му се изплъзва след два изгубени финала срещу Рафаел Надал и един – срещу Стан Вавринка.


„Не ми харесва думата обсесия. Тя не е правилната емоция. Но, разбира се, като единствената титла от Шлема, която не съм печелил, съм още повече мотивиран да дам всичко от себе си, за да стигна до нея. – каза Ноле в Монте Карло. – Когато трябва да се държиш като машина, трябва да живееш единствено в настоящия момент. Не говоря за някаква будистка практика, а за пълнота на ума, холистичен подход, който ми позволява да давам максимума от себе си във всеки аспект. Не само физически, но и ментално, емоционално, духовно. Опитвам се да бъда дисциплиниран и да правя тези различни упражнения всеки ден.“


През 2013 г. в Монте Карло именно Джокович спря серията от 8 поредни титли на Рафаел Надал в Монте Карло, като го победи в полуфиналите. Преди това испанецът печели трофея в кралството между 2005 и 2012 г. Титлата в Монако винаги е добра загрявка за Откритото първенство на Франция. Кариерата на Рафа пък започна да върви надолу, като след успеха си над Джокович на финала на US Open през 2013 г., испанецът е загубил 10 от 11 мача между тях. Единствената му победа обаче е на финала на „Ролан Гарос“. На другата крайност е Ноле – 19 финала от 21 турнира, 15 титли и само 4 загуби в тях от началото на 2015 г. Този февруари той записа едно принудително поражение – на четвъртфиналите в Дубай, след като заради проблеми с очите се отказа срещу Фелисиано Лопес. Така единственият, който го е побеждавал с игра в мач, различен от финал, остава хърватският гигант Иво Карлович, който го надигра на четвъртфинала в Доха през януари 2015 г. Победата му в Маями бе рекордна в историята 28-ма Мастърс титла – с една повече от Надал. той се изравни по успехи в Маями с Андре Агаси, като имат по шест трофея, а освен това записа трети пореден дабъл в САЩ – титли в Маями и Индиан Уелс.


„От една страна съм изненадан приятно от това, което постигнах в последните две години. От друга страна – аз винаги очаквам от себе си точно това, да бъда на това ниво. Всеки достига върха си в различен етап. Моят е точно сега“, разсъждава световният номер 1. Той е близо до спечелването на 100 000 000 долара от наградни фондове в кариерата си. 28-годишният Джокович, който е с година по-млад от Надал, има 63 титли, само с четири по-малко от Рафа. Испанецът още няма трофей тази година, спечели само 3 миналата, а за сравнение – през 2013 имаше 10.


Джокович води с 25-23победи в мачовете между двамата, с 23-22 – срещи Роджър Федерер и 22-9 – срещу двукратният шампион от Големия шлем Анди Мъри. В Маями той не загуби и сет. Миналата година в Монте Карло пък загуби само една част – във финала срещу Томаш Бердих. След мача чехът каза: „Това, което той прави сега е изключително. Същото е като това, което направи Роджър, когато беше в пика си, или пък Надал преди това. Те са хегемоните на последните десет години.“
В Монако тази година Джокович е в една част от схемата с Федерер. В първия кръг той ще играе с Иржи Весели от Чехия, или Теймураз Габашвили от Русия.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини