Бащи и дъщери



16-04-2016 12:56 | Tennis24.bg

Казват, че кръвта вода не става. Понякога именно кръвта и наследствеността могат да накарат хората да извършат неподозирани неща, да ги накарат да пренебрегнат собствената си индивидуалност, да преглътнат собствената си гордост и т.н.


Всяко начало е почти идентично – малкото момиченце казва, че харесва тениса и може би дори иска да направи кариера на корта. Цялото семейство слуша внимателно. В повечето случаи майките са в ролята на подкрепящия и изслушващия родител. Бащата поема ролята на изискващият възрастен, който ръководи процеса, урежда участия в турнири, менажира финансите и нарежда на дъщеря си кое как и къде трябва да се случва. Картинката е: „Аз съм бащатата, ти си детето и трябва да ме слушаш“. Това са отношенията, които вече десетилетия доминират в женския тенис.


Щефи Граф

Щефи Граф стана професионалистка през 1982 г., а баща й Петер беше неин мениджър, треньор и родител. Щефи беше надарена състезателка с излъскан имидж, което й донесе много рекламни договори с компании за храни, коли, часовници и какво ли не. Петер стана алчен и скоро се озова в ареста за укриване на данъци. Той се забърка в куп скандали, включващи голи модели и бе изнудван за милиони долари. Беше доминиращата фигура в живота на дъщеря си, като още когато Щефи е на 4 я кара да удря топката на мрежата стотици пъти до пълно изтощение. Той предлага на спонсорите да не обявяват цената на сътрудничеството си пред властите и да му дават парите в кеш. Същата договорка опитва да направи и с турнирните директори, като заплашва, че ако не е на неговото, Граф няма повече да играе в състезанието. Тенисистката в един момент се усети и настоя, че вече ще тренира с друг, външен треньор. Избра Павел Слозил, с когото работи 5 години, а Петер само подклаждаше скандали и проблеми между тях. През 1992 г. Граф се раздели със Слозил и до 1999 г работи с Хайнц Гюнтард. През 1999 г. се оттегли заради проблеми с китката, но и заради емоционалната си умора от постоянните скандали и проблеми с обсесивния си баща. По-късно се омъжи за Андре Агаси, влезе в Залата на славата през 2004 г. и роди две деца. Петер Граф почина през 2013 г. на 75-годишна възраст.


Йелена Докич

Йелена Докич се включи в професионалния тенис през 1998 г. Животът й бе управляван от баща й – ветеранът от войната срещу хърватите Дамир. Освен всичко друго, той е производител на ракия от сливи и круши. Едновременно с това той е и мениджър и треньор на дъщеря си. Неговите обиди и насилствено отношение спрямо Йелена обаче идват твърде много за организаторите на турнирите. Цялата кариера на Докич в професионалния тенис е повече от стресираща и нестабилна. Дамир беше обвинен и осъден на 15 месеца, но по-късно присъдата му бе намалена до 12 месеца, заради заплаха срещу австралийския посланик в Сърбия с ръчна граната. По-късно откриват незаконно оръжие в дома му. Всички в тениса пък са свидетели на нетърпимото му поведение спрямо Йелена. Веднъж счупи една ТВ-камера и получи забрана да посещава тенис-турнири. Йелена се оттегля от тениса през 2009 г.


Дженифър Каприати

Отношенията между Каприати и баща й Стефано винаги са били напрегнати. Стефано е смятан за много „изискващ родител“. Дженифър е принудена да се занимава с тенис, когато е на 13. Тя е принудена от татко си да не играе в отбора за „Фед Къп“, защото той не харесва правилата. Треньор на американския отбор по това време е Били Джийн Кинг и тя заваря тренировките на отбора си за личните треньори. Каприати обаче искала баща й да присъства и това става причина за раздора. Дженифър е твърде малка, когато й се налага да се справя и със стреса от това да бъде в Топ 4 на света. Проблемите със зависимости, контролиращият баща…всичко това са фактори, които водят до нейното отказване. Стефано умира на 80-годишна възраст през 2015 г.


Марион Бартоли

А годините манипулацията и контролирането от страна на бащите намалява, но не изчезва. Марион Бартоли и отношенията й с баща й Уолтър е пример за това. Според много близки до женския тенис източници именно родителят е причината за нейното отказване от спорта, който толкова много обича. Официалната причина са контузиите, но близките й твърдят, че тя е напълно възстановена и е можела да продължи да се състезава още много години.


Винъс и Серина Уилямс

Сестрите Уилямс винаги са били много обсебени от идеята да имат и друг треньор освен татко си Ричард. Винъс се обвърза в това отношение с Дейвид Уит, а Серина - с Патрик Муратоглу. Преди това Ричард им бе треньор, мениджър и баща. В един момент обаче момичетата се превърнаха в силни личности, които трудно приемаха бащиния авторитет и спряха да го слушат.


Тимеа Бачински

Тимеа Бачински още помни манипулациите и емоционалното насилие, което е понесла през годините от своя баща/треньор Игор, който, по думите й, „я поставил в клетка“ и в затвор. Тя дори започна да изпитва страх от това какво ще се случи, ако загуби някой мач. Освен това живее в непрекъснати тревоги заради проблемния брак на родителите си. Това води до раздялата й с баща й и да търси нови начини да бъде щастлива, извън корта.


Камила Джорджи

Италианката Камила Джорджи е един от последните примери за вмешателството на родителя в кариерата на тенисистката. Нейният баща Серджо все още е основна фигура в кариерата й и е сред причините за скорошния й скандал с италианската тенис федерация.


Историята на връзката Бащи-Дъщери в тениса е дълга и ще продължава – сред примерите са още Каролина Вожняцки и баща й Пьотър, Каролин Гарсия и Луис Пол и дори нашата Сесил Каратанчева и Радослав Каратанчева.


Едва ли има златна среда в отношенията треньор/баща – тенисистка. Всичко става напрегнато заради очакванията, парите, начина на трениране, контрола, желанието за победа. Затова винаги е нужно да има някой външен в екипа. Но възможно ли е?

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини