Буюкакчай е първата туркиня в Топ 100



24-04-2016 09:08 | Любомир Тодоров

Чагла Буюкакчай се класира за финала на турнира на клей в Истанбул и така стана първата турска тенисистка, която ще влезе в Топ 100 на световната ранглиста, освен че е първата, която ще спори за титла от календара на WTA.

На полуфинала тя се наложи над Щефани Фьогеле от Швейцария с 6:0, 7:5 за час и 23 минути, като спечели първите осем гейма в двубоя.

"Този мач имаше важно значение. При победа щях да вляза в първата стотица, което за мен беше нещо изключително. На трибуните имаше много турски флагове и мястото беше идеално, за да осъществя най-накрая замисленото. В детството ми нямах кумири сред турските тенисист. Нямаше кого да гледам и от кого да се уча. Надявам се сега, като ме гледат, момиченцата да разберат, че всичко е по силите им", коментира 26-годишната Буюкакчай, която в момента е №118 в класацията.

На финала тя ще се изправи срещу петата в схемата черногорка Данка Ковинич, която победи Катерина Козлова от Украйна със 7:5, 6:4 и също ще се опита да спечели първата си титла при второто си участие в такъв мач след Тянджин през 2015-а. На осминафиналите Ковинич се измъкна през иглени уши срещу Цвети Пиронкова със 7:5, 7:6(4).

60-ата в света Данка победи преди няколко седмици Буюкакчай на зеления клей в Чарлстън с 6:1, 6:3 и това беше първата среща помежду им.

Финалната среща е от 16:00 часа в неделя. Турнирен директор в Истанбул е Стефан Цветков, а шеф на съдиите е Веселина Донева. Двамата са на същите длъжности и в турнира на АТР в града на Босфора, чиито квалификации започнаха вчера.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини