Любопитни факти преди финала в Истанбул



01-05-2016 10:40 | Tennis24.bg

Станко Димов, пратеник на Tennis24.bg в Истанбул, с подкрепата на Форд Мото Пфое България

След като се класира за своя първи АТР финал, Диего Шварцман е на път да се превърне в първият тенисист, който печели трофей на сингъл и двойки от един турнир след Лейтън Хюит (Нюпорт, 2014). За тази цел обаче аржентинецът ще трябва да се справи с втория схемата Григор Димитров, а след това заедно с партньора си Андрес Молтени да победят тандема Чипола / Села във финала на двойки.

Шварцман и Димитров, полуфиналисти от Истанбул през миналата година, ще се срещнат на финала тази година за първи път. Непоставеният Шварцман е на път да стане вторият или третият тенисист, който печели първа АТР титла през годината (след Кириос, Кареньо Буста е на финал в Ещорил).

23-годишният аржентинец записа победи над водача в схемата Бърнард Томич във втори кръг, спаси мачбол срещу Дамир Джумхур и пречупи №4 в схемата Федерико Делбонис на полуфиналите.

Шварцман е достигал два пъти до полуфинал в турнир от АТР, и двата в Истанбул (загуби от Федерер през 2015, победи Делбонис през 2016). Той е третият тенисист, който достига до финал на сингъл и двойки през 2016 след Томас Белучи в Кито (загуби на сингъл, спечели на двойки) и Кареньо Буста в Сао Пауло (загуби на сингъл, спечели на двойки).

Любопитен е фактът, че всички победи на Диего Шварцман от началото на сезона са записани на клей – 7:5. На хард корт аржентинецът е с показатели 0:3. Той беше и първият, който получи „двоен лешник” през годината, след като отстъпи с 0:6, 0:6 пред Маркос Багдатис в първия кръг в Хюстън.

Победата над Иво Карлович в събота пък осигури на Григор Димитров участие на финал №8 в АТР (4:3 в двубоите за трофея) и първи от януари този сезон (Сидни, загуби от Троицки). Григор Димитров е на прага на първа титла от близо 2 години насам, след като за последно триумфира на тревните кортове в Куинс Клъб през 2014 (на финала победи Лопес). За 24-годишния българин това е втори финал на клей. Първият бе в Букурещ през 2014-а, когато Григор надви на финала Росол.

Преди няколко седмици в Маями Григор Димитров прекъсна серия от 7 последователни загуби срещу състезатели от Топ 10, побеждавайки Анди Мъри в трети кръг. Миналата година в Истанбул Димитров достигна до полуфинал, където бе спрян от Пабло Куевас.

Шампионът в Истанбул ще спечели 250 точки за ранглистата на АТР, както и €75 880 от наградния фонд. Финалистът ще трябва да се задоволи със 150 точки и €39 965.

Финалът започва в 17:00 часа и ще може да бъде проследен с коментар на живо в Tennis24.bg. Линк за гледана на срещата може да намерите тук!

снимка: Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини