Анди пак спря Рафа



07-05-2016 20:10 | Tennis24.bg

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид


Рафа Надал не успя да спечели пета титла от турнира Мутуа Мадрид Опупън (5,72 М евро), днес в първия полуфинал на централния корт в Каха Махика испанецът бе спрян от защищаващия титла Анди Мъри (Вбр) със 7:5, 6:4. Шотландецът има 7 загуби на клей от Рафа и единствената му победа досега бе на миналогодишния финал, когато спечели втори трофей „Йон Циряк” без да бъде пробит.

Днес Мъри вкарваше едва 54 % от първия си сервис, но направи 8 аса и го използва отлично във важните моменти. Той дръпна 4:1 и 5:2 в първата част, преди Рафа да се съвземе, върне пробив и изравни 5:5 с мощната подкрепа на около 9000 човека на открития „Маноло Сантана”. Практически тогава, след 55 минути игра започна същинския мач на психическа игра, дълги разигравания и използване на арсенала оръжия.

Ентусиазирана, публиката пееше „Рафа Рафа”, на трибуните имаше 2 испански и 1 българско знамена. В последните два гейма вместо да се възползва от колебливия сервис на съперника, Надал изпусна шанса да го пробие а след това и подаването си с 3 грешки от форхенд, воле срещу къса топка от Анди и бекхенд диагонал в аут.

Мъри успя да си вземе подаването след нови 3 неутрализирани възможности за пробив на 4-кратния шампион в турнира, с 2 аса и минаващи от форхенд. Почти 29-годишният шотландец, се измъкна от поредно затруднение в четвъртия гейм (3 нови брейкбола за Рафа) с 3 аса и воле. Агресивната му игра му донесе важен пробив за 4:2, Рафа се защищаваше, но натиска на Анди го караше да прави грешки и загуби подаване с 2 съмнителни точки за Мъри.

С помощта на горещата в хладния мрачен следобед публика, поддържайки го с викове „Можеш!”, Надал върна пробив за 4:5 и опита обрат, но с 2 поредни грешки сдаде мача.
Така Рафаел оставя за предстоящите турнири в Рим и Париж „Ролан Гарос” шанса да вземе рекордна 50-а титла на червено и стане едноличен „крал на клей”.

Водачът Новак Джокович и Кей Нишикори (Яп,6) излизат в другия полуфинал от 21 ч.
Мъри трябва да спечели трета титла в Мадрид, ако иска да запази второто място в мъжкия тенис. Полуфиналистите прибират по 360 точки за ранглистата на АТП и 225 000 евро, финалистът – 600 т. и 447 630 евро, шампионът – 1000 т. и 912 900 евро премия.

Испанската национална телевизия ТВЕ сътвори голям гаф като спря мача в 15 ч при 5:4 във втория сет, за да излъчи новини. По спортния им канал, предавал почти целия турнир директно, вървеше колоездене и тенисът бе отрязан. Така зрителите не разбраха дали Рафа е успял да обърне, лишиха се от интересните интервюта на Алекс Кореча с тенисистите и затрупаха медията с критики по соц.мрежи.




 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини