Рафаел Надал: 200 е само бройка



Рафаел Надал: 200 е само бройка
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
26-05-2016 20:16 | Tennis24.bg

Любомир Тодоров, пратеник на Tennis24.bg в Париж с подкрепата на BNP Paribas

 

Рафаел Надал преодоля Факундо Банис от Аржентина с 6:3, 6:0, 6:2 на централния корт "Филип Шатрие" за около час и половина игра в мач от втория кръг на "Ролан Гарос". Така испанецът записа победа номер 200 в Големия шлем и се класира напред.

 

Ето какво каза Рафа на пресконференцията след мача:

 

Победа номер 200 в Големия шлем. Как се чувстваш?

 
РН: Дори не знаех кой номер победа е. Благодаря! Най-важното е, че победих и продължавам 200 е само бройка. Радвам се, че победих без да дам сет и продължавам в следващия кръг.


Като че ли това е идеалният старт на турнира. Как го чувстваш?

 

РН: Спечелих два мача подред с добър резултат. Така че, да, това е добро начало на турнира. Мисля, че играх по начина, по който трябва да играя и в трети кръг. Днес имах трудности в първите три гейма. След това играх солидно, без много грешки, контролирах ситуацията през повечето време. Сега трябва да заиграя по-добре, ако искам да имам шансове напред. Но съм щастлив с това, което показах до сега. Да видим дали ще мога и по-добре.


В първата си тренировка в Париж си партнира с Давид Гофен. Защо обичаш да тренираш с него и какво мислиш за играта му?

 
РН: Тренирам с всички. С него имам добри отношения. И с треньора му – също. Той прави добър сезон и е един от кандидатите за Топ 10. Следващите няколко месеца ще са много важни за него. Всеки го знае, той – също.


Дали няма да се срещнете следващата седмица? В четвъртфиналите?

 
РН: Това ще е страхотно.


По-трудно ли ти е срещу друг левичар?

 
РН: Не, това е просто промяна. Различно е, защото трябва да промениш някои неща, но нищо кой знае какво. Мисля, че днес направих грешка и започнах малко бавно. Играх много срещу бекхенда му. След това отворих играта срещу форхенда и промених динамиката на мача. Да, срещу левичари е нужна малка настройка, но нищо важно. Трябва да играя моята игра. Ако това се случи, ясно е, че форхенд срещу бекхенд е по-ефективно от форхенд-форхенд. Мисля, че винаги съм играл добре срещу левичари.


Някои играчи избраха да пропуснат Олимпийските игри. Разбираш ли това решение? И смяташ ли, че не е добре някои от Топ 20 да пропускат Рио?


РН: Не мисля, че много тенисисти ще пропуснат Игрите. Но всеки е свободен да прави каквото иска. Опитът от едно такова състезание, преживяването е много различно. Олимпийските игри са много важно събитие за спорта. Трудно ми е да разбера, ако някой не го вижда така. Но всеки трябва да прави това, което е добро за него. Знам колко трудно ми беше да пропусна Игрите в Лондон през 2012. Не разбирам тези, които взимат такова решение. Това не е нещо, което се случва всяка година. Понякога имаш шанс да играеш на Олимпийски игри само веднъж в кариерата. Или най-много два три пъти. Ако имаш късмет. Затова не трябва да се пропускат.


Като професионалист ти се налага да играеш на клей, на трева, на твърда настилка. Понякога си здрав, друг път не. Понякога печелиш, понякога – не. Как се справяш с тези промени? До колко адаптивността е важна за добра кариера?


РН: Очевидно е, че има играчи, които са специалисти повече на една или друга настилка. Но с начина на правене на ранглистите днес, за да стигнеш по-високо, трябва да можеш да играеш на всички настилки. Вече няма специалисти на даден вид корт на върха. Най-добрите трябва да са добри навсякъде. Това е.


Клеят е единствената настилка, на която можеш да играеш и при дъжд. Случи се през 2012 г. Какво е усещането? Кога разбираш, че трябва да спреш?

 
РН: Сега е лесно. Зависи от това дали е опасно, или не. Играчите знаят.


Каква е разликата да играеш тук и в Мадрид?


РН: По време на турнира няма особена разлика. Губиш мач и отпадаш. Но като спечелиш тук ти трябва поне ден почивка. Ако не е толкова уморително, няма проблем.


Помниш ли първия си турнир от Големия шлем?


РН: Май беше през 2003 г., на „Уимбълдън“. Спечелих. Беше голяма победа за мен. В началото на годината играх с Марио на закрито. Той победи с лекота.


Има ли промяна в чувството тази година тук?


РН: Не знам. Всяка година е различна. Единственото, което е важно, е, че стигнах трети кръг. Знам, че трябва да играя много добре, за да продължа напред. Това е целта ми. Всичко останало е спекулация. И не ми харесва. Живея ден за ден. Играх добре, спечелих в първите два кръга. Това са резултатите. Не мисля за друго. Затова продължавам да работя и да тренирам.


Какво ще кажеш за групата играчи, които са високо поставени и играят добре?


РН: Не знам какво да кажа. Ние живеем един живот. И сме различни хора. Някои имат мечти и желания. Искат. Има и такива с повече опит. И се адаптират.


Какво мислиш за политиката на ITF относно допинга?


РН: Не искам да говоря за това. Казах всичко преди. Всичко останало е в съда. Сега това, което единствено има значение за мен е „Ролан Гарос“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини