Каролинa е кралицата, но Серина определя правилата



18-12-2010 10:11 | Станко Димов

Датчанката Каролина Вожняцки завърши годината като номер 1 в женския тенис, но въпреки това най-сериозна заплаха за всички продължава да изглежда Серина Уилямс.


Проблемът с американката, както през цялата й кариера до момента е нейната отдаденост и професионален подход към спорта. Въпросът е дали Уилямс не отделя повече време за дизайнерство и благотворителност в Африка, отколкото за тенис?
Серина започна годината на върха, спечелвайки Australian Open за пети път, след като на финала победи в три сета завърналата се на корта Жустин Енен.


След това Серина изигра само два турнира преди "Ролан Гарос", където като поставена под номер 1 се предаде на 1/4-финал пред Саманта Стосър. И точно когато изглеждаше, че далеч не е в най-добрата си форма Уилямс показа класа няколко седмици по-късно и прегази всички на Уимбълдън. Тя не само, че спечели турнира, но го направи без загубен сет, което трудно се среща в женския тенис. На финала нейна жертва бе рускинята Вера Звонарьова, която въпреки отличната форма трябваше да склони глава пред Серина.


За жалост това бе последният мач за американката през годината. Само дни след спечелването на 13-ата титла от Шлема Серина Уилямс разряза крака си на стъкло от чаша в ресторант в Мюнхен. Това на практика означаваше край за сезона за Уилямс, която бе и фаворит номер 1 за US Open. Въпреки усложненията в контузията едва ли някой се съмнява, когато се завърне на корта Серина Уилямс отново ще има сили да доминира.


"Решението, което е толкова трудно за приемане, е единственото правилно", сподели Серина по повод невъзможността да защитава титлата си от Мелбърн идния месец. "Контузията ми се оказа по-сложна от първоначалните прогнози и сега просто искам да се възстановя напълно, за да мога отново да играя. Обещавам на феновете ми в Австралия, както и по целия свят, че ще се върна по-силна от всякога", закани се американката, която идната година ще навърши 30. В отсъствието на Уилямс Ким Клайстерс превзе трона на US Open, побеждавайки на финала Вера Звонарьова с 6-2, 6-1 за 59 минути.


Окрилена от успеха на "Флашинг Медоус", белгийката помете конкуренцията и на заключителния турнир в Доха в края на октомври, побеждавайки на финала новата водачка в схемата Каролина Вожняцки.


20-годишнта датчанка стана най-младата състезателка, която завършва годината като номер 1 след Мартина Хингис (2000), но въпреки това тя трябва да докаже на всички, че заслужава ранкинга си.


Като образец за последователност и физическо състояние, Вожняцки с право е сравнявана с Динара Сафина, която през 2009-та завърши като номер 1 без да е спечелила титла от Големия шлем. През 2010-та обаче рускинята страдаше от постоянни контузии, които не и позволиха да разгърне таланти си, в резултат на което завърши годината като номер 63. Легендата е тениса Мартина Навратилова обаче е сигурна, че това няма да се повтори с Каролина.


"Вожняцки игра добре през целия сезон с изключение на турнирите от Шлема. Тя има нужда да спечели подобен турнир, иска да го направи и през следващата година най-вероятно ще го направи", убедена е Навратилова.


За отбелязване са и завръщанията към големия тенис на две големи шампионки - Жустин Енен и Мария Шарапова. Белгийката направи силна първа част на сезона, след което обаче се контузи и пропусна американското турне. Възстановяването й върви бавно, но нейният треньор Карлос Родригес предрича, че Енен има "още 3 години на много високо ниво".


Подобно е и положението с Шарапова, която след тежката травма през 2008-ма и дългото възстановяване вече изглежда така, сякаш е готова за 4-та титла от Големия шлем.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини