Ще издържи ли агонизиращото тяло на Надал през 2011 г.?



18-12-2010 20:41 | Николай Драгиев

Тази година принадлежи на Рафаел Надал. Няма съмнение в това - три титли от Големия Шлем и той логично заема първото място в световната ранглиста. Дали обаче испанецът ще продължи по този начин? Имам своите съмнения.

 

Според мен той е в някаква степен като Лейтън Хюит (но по-добър). Австралиецът обикновено редуваше много силна, с по-слаба година. И всичко това изглежда е свързано с начина, по който двамата играят. Рафа подобно на Лейтън, се бори за всяка една точка. Негово желание и амбиция са величествени, но такова е и отражението на това върху тялото му.

 

Проблемите с неговите сухожилия изглежда вече не са на дневен ред. Наскоро обаче се появиха такива с рамото, а преди това бяха коленете. Той просто не може да си позволи да се раздава до краен предел във всеки един мач и турнир. Не е изненадващо, че той ограничи максимално графика си. Нашата загуба е полезна за него.

 

Подобно на него Роджър Федерер също е изключително внимателен при подбора си на турнири и наистина рядко е контузен. Мисля че това ще се запази и следващата година ще бъде особено успешна. Той завърши 2010 в стил и победите, включително над Надал, ще му дадат нужната увереност.

 

За мен той е фаворит да защити титлата си от Australian Open, а след това не би трябвало да не успее да си върне трофея и от Уимбълдън. Така ще успее да затвори устите на хората, които му вещаят край на кариерата.

 

Новак Джокович и Анди Мъри би трябвало да бъдат претенденти за титла от всички четири турнири от Големия Шлем. Джокович бе невероятен за своята Сърбия във финала на Купа "Дейвис". Моментът изглежда подходящ той да добави още един трофей към единствения си такъв от четирите най-престижни. Мъри все още не успя да грабне първи такъв успех, но на 23 години има достатъчно време да го стори.

 

Робин Сьодерлинг определено може да разбие тази четворка. Ако е здрав Хуан Мартин дел Потро също има шанс. Никой от останалите играчи обаче не може да претендира за нещо повече в Големия Шлем.

 

Прогнозирам Федерер да спечели Australian Open и Уимбълдън, Надал да вземе своето в Париж, а Джокович да победи всички на US Open.

 

При жените е далеч по-сложно за прогнозиране.

 

Особено оплетено става при положение, че никой не знае кога Серина Уилямс ще се завърне. Интервюирах я преди месец и тя също не можеше да се ангажира с подобно предположение. Американката страда от мистериозен проблем с крака след Уимбълдън. Тя обаче ще има нужда от доста време, за да намери своя ритъм.

 

Това ще позволи на Каролина Вожняцки да остане доста време като номер 1. Младата датчанка най-вече има нужда от титла в Големия Шлем. Един път стори ли го, след това напрежението ще отпадне и тя ще покаже всичко от себе си.

 

Вера Звонарьова направи много стабилна година, стигна два финала в Шлема. Тя ги загуби още преди да е излязла на корта, така че Вера има нужда да преодолее нещо в себе си, за да направи последната крачка.

 

Ким Клайстерс, Мария Шарапова, Винъс Уилямс и Жюстин Енен - всичките бивши номер 1 също са мотивирани за една силна година. Женският тенис в момента наистина се нуждае от истинското завръщане на тези четири състезателки.

 

Ана Иванович завърши чудесно 2010 година и това дава основание да се надява на още подобни приятни емоции. Тя е от тези играчи, които могат да направят нещо запомнящо се. Защо пък да не спечели отново "Ролан Гарос"?

 

Има и група от момичета, които сякаш остават в периферията, но имат качества. Една от тях е Виктория Азаренка, която е доста интересен случай. 21-годишната белорускиня е типичното "голямо бебе". Въпреки това има впечатляваща психика и физика. Може ли това да бъде годината на Вика? Нямам идея.

 

Да познаеш кой ще спечели турнирите от Големия Шлем при жените е по-вероятно, ако със затворени очи посочиш четири състезателки от топ 20, вместо да анализираш. Ето и моят избор: Вожняцки ще спечели в Австралия, Иванович в Париж, Серина или Винъс на Уимбълдън, а Клайстерс за пореден път в Ню Йорк.

 

В края на годината виждам на върха на ранглистите Клайстерс и Федерер. След 12 месеца ще разберем дали ще съм права или тотално в грешка.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини