Гарбине Мугуруса: Гарбине се променя



03-06-2016 19:28 | Tennis24.bg

Гарбине Мугуруса се класира за финала на „Ролан Гарос“. Тя победи в полуфинала Саманта Стосър с 6:2, 6:4. Ето какво каза след мача родената в Каракас тенисистка:

Ако се обърнеш назад, към мача си със Серина Уилямс на „Уимбълдън“, какво научи?

Г.М.: е, не е само този мач. Играли сме 4-5 пъти. Серина е много мощна, доминира на корта. Не знам какво да кажа друго.

А за играта на финал на турнир на Големия шлем?

Г.М.:Както казах и тогава – финалът е най-тежък. Срещат се двете най-добри тенисистки в турнира. Да си на финал и да играеш срещу номер 1…Това е финал.

Успя ли да овладееш емоциите си през тези две седмици в Пaриж?

Г.М.: Научих се как да контролирам емоциите си на и извън корта. Това е много важно, защото понякога не е полезно да ги показваш и да не ги контролираш. В турнир като този трябва да си много концентриран продължава дълго, особено с време като това. Трябва да чакаш много. Научих много. Тук правих правилните неща и всичко върви.

Прави ли нещо, различно от досегашните ти участия в турнири от Големия шлем?

Г. М.: Честно казано, не мисля. Правя това, което правя на всички турнири. Тук просто е повече време. Мисля, че сега знам повече, имам опит. Но не мисля, че правя нещо различно.

За пръв път си на финал на „Ролан Гарос“, какво мислиш за това?

Г.М.: Много съм щастлива. Беше трудно, защото исках толкова много да победя Саманта. Тя е страхотна тенисистка.

Мина близо година от финала ти на „Уимбълдън“. Сега всичко е различно – настилката, мястото. Но е финал. Какво очакваш от финала? Каква е основната разлика?

Г. М.: Не гледам на нещата по този начин. Просто се опитвам да се фокусирам върху този съперник и да направя всичко по силите си, за да спечеля.

Това, че тя игра в три поредни дни не е важно за мен. Просто се фокусирам върху това, което трябва да направя. Върху нищо друго, което не мога да контролирам.

Натрупах много опит и анализирам това, което научих. Има доста неща, които трябва да науча. Стосър игра много добре днес. Връщаше сервисите ми много добре. Беше напрегнато. Колкото до въпроса за Серина – мисля, че на финал трябва да играят най-добрите. И Серина е най-добрата. Това е добре. Но можеше да е някой друг. Няма значение.

Муратоглу каза, че този финал зависи колкото от теб, толкова и от Серина. Споделяш ли това?

Г. М.: Мисля, че мачът е между мен и нея. Ние ще определим как ще протече мача. Ще се боря за всяка точка, ще има моменти, в които тя ще доминира и може би такива, в които аз ще съм напред. Това е трудно съперничество.

Миналия ноември каза, че през 2015 г. си можела да побеждаваш. Това означава ли, че през 2016 г. трябва да побеждаваш?

Г.М.: Не знам дали трябва, но ще се опитам. Сега се концентрирам в този мач, както правих всеки път през тези две седмици. Да, Гарбине се е променила. Променя се бързо и това е фантастично.

Колко ще се радваш ако спечелиш турнир от Големия шлем преди Серина да се оттегли?

Г. М.: Да, разбира се, и финалът е възможност. Искам да постигна това. Мисля, че всички искаме да спечелим титла от Големия шлем. И ако след победа над такъв шампион, ще е още по-ценно. Сигурно е същото за мъжете, които играят с Федерер. Това е страхотно удоволствие.

Смяташ ли, че ще имаш подкрепата на феновете?

Г.М.: Не знам. На „Уимбълдън“ ме подкрепиха, вдъхнаха ми увереност. Хората обичат новаците. Винаги има нужда от свежа кръв. Но не знам за френските фенове. Те наистина обичат Серина. Ще видим. Надявам се да има и мои поддръжници.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини