Изгряваща звезда: Карен Хачанов



09-06-2016 16:46 | Tennis24.bg

Те са млади и талантливи. Имат стил, вече градят кариера и много искат да успеят. Официалният сайт на Откритото първенство на Франция реши да представи някои от най-обещаващите млади тенисисти и тенисистки. Карен Хачанов е един от тях.

Името на Карен Хачанов се появи за пръв път в центъра на вниманието през 2013 г.

Представете си: Карен стои на няколко метра зад основната линия на корта, втренчил поглед към съперника си, който се готви да изпълни сервис. По трибуните настава леко вълнение, но младият Карен не се притеснява. Толкова е потънал в момента, че все едно е пуснал корени на корта на Олимпийския стадион.

Брейк-пойнт. Ако върне този сервис, ще сервира за мача. Това не е обикновен двубой, а осминафинал в турнира на родния му град Москва. Той е номер 808 в света, а турнирът е едва второто му участие на такова ниво в професионалната му кариера. Съперникът му е Янко Типсаревич. Сърбинът е номер 3 в схемата, шампион от надпреварата през 2011 г. и бивш играч от Топ 10. Споменах ли, че Карен е само на 17 години.

Топката лети със 120 км/ч и пада близо до Т-то. Но ретурът на Карен е опустошителен. Той прави крачка в дясно и връща топката с бекхенд близо до линията. Топката се удря в стената отзад – гейм Хачанов. Кортът крещи, феновете крещят, светът на тениса крещи. Прилив на адреналин, а след това вдига победно юмрук и поздравява екипа си. Стоварва се на стола си и се фокусира върху следващата задача – да вземе гейма със сервиса си.

Пет точки по-късно и Карен крещи.

Кортът изригва в оглушителен поздрав – тяхното момче е първият 17-годишен, който се класира за четвъртфиналите тук от шест години насам. Следващата седмица на същия този стадион свирят рок-динозаврите от „Дийп Пърпъл“, но атмосферата е още приповдигната от големия тенис триумф.

Изкачването на Карен в Топ 100

За много израстващи таланти голям успех на такава крехка възраст е коз, който носи много уайлд карти за големи турнири. И играчите се отправят към звездите. За Карен обаче е по-важно да развие играта си и да следва собствения си ритъм за узряване. Неговият успех само загатна какво може да последва.

„Имаше много очаквания към мен, а аз усещах, че след като съм стигнал до четвъртфиналите, ще мога лесно да побеждавам всички тези момчета от Тура. Но не беше така. Не бях готов на постоянство. Затова ми отне време да подобря играта си, да намеря себе си. Просто трябва да минеш през тези етапи и да вярваш, че ще успееш. На някои е необходимо повече време, става по-бавно“, казва московчанинът.

Карен отбеляза 20-ия си рожден ден преди две седмици като стана поредният тийнейджър, който стига до Топ 100 в световната ранглиста. Две години и половина, след като се показа на света, руснакът пристигна в елита. Въоръжен с убийствен арсенал – зверски форхенд и впечатляващ сервис. За миналата година той се придвижи с близо 150 позиции напред и сега е номер 98. Това стана, след като игра на полуфинал на ATP Challenger Tour турнира в Простехов в Чехия.

„Чувството е страхотно, защото направих още една малка крачка в кариерата си. Надявам се, че ще стигна и до по-големите си цели. Това е добро начало на пътя ми към върха на мъжкия тенис. Мотивира ме да работя дори по-усърдно. Не обичам да говоря за цели. Предпочитам да се концентрирам върху работата, която имам да свърша и после да гледам какво съм постигнал и как тренировките са се отплатили. Исках сам да премина през всички етапи, без помощта на уайлд кард, стъпка по стъпка. Беше дълъг процес. Миналата година спечелих три титли от Фючърс турнири поред, след това – и първия си Челънджър в Истанбул. Изкачих се в ранглистата. Тази година играя на по-големи турнири“, казва младокът.

Вярата на Хачанов в процеса на израстване му носи изключителната статистика – 50 победи в 15 страни. Единствената му титла е на твърда настилка в Истанбул миналата година, след като прави обрат срещу първия в схемата Серхий Стаховски от Украйна. След това печели още един турнир – в Самарканд, Узбекистан с успех над Рамирес Хидалго.

Днес живее в Барселона и вече от две години тренира под зоркия поглед на Гало Бланко. През април 198-сантиметровия тенисист дебютира на турнир от ATP World Tour 500 – във втория си роден град Барселона. За да стигне до голямото предизвикателство изигра два напрегнати трисетови мача в квалификациите. И тогава дойде вторият му триумф след онзи от Москва през 2013 г. – победи Алиаз Бедене. Но Хачанов не бе доволен. Това не му беше достатъчно. И от това пострада 17-ият в света тогава Роберто Баутиста Агут. Победа в три сета, за първи път над съперник от Топ 20, и място в осминафиналите.

„Беше голямо постижение. Беше страхотно да спечеля мач на такова ниво. Бях готов за този мач. Мислех си, че трябва да съм спокоен, да не се отдавам на негативни емоции. Това и направих, въпреки че загубих втория сет. Продължих и победих. Това е най-голямата ми победа в кариерата до сега“, казва руснакът.

Гало Бланко обаче смята, че това е само началото на голяма кариера и вярва, че ако продължи да работи и да възмъжава, нищо няма да може да го спре.

„Целта е да става по-добър с всеки изминал ден. Той е кротък и приятелски настроен. Забавно хлапе. Има какво да подобрява във всеки елемент. Не играе в много големи турнири, защото искам да мине през всички етапи, да си заслужи ранкинга с победи на всякакви повърхности. Надявам се, че когато започне да се появява на големи турнири, ще може да се съревновава с всеки“, казва треньорът, който преди време работеше и с номер 9 в света Милош Раонич.

Поглед към пътя напред

Хачанов идеализира Хуан Мартин Дел Потро и сънародника си Марат Сафин заради харизмата, агресията и силата им. Той винаги гледа да показва най-доброто от себе си и на корта, и извън него. Следва в Руския спортен университет и взима онлайн-уроци, за да изкара диплома по физическо възпитание. Разбира, че тенис кариерата му е топ-приоритетът му, но знае, че няма гаранции за нищо и смята за важно образованието си. „По време на турнирите чета и уча. Но не е много трудно. Важно е да имаш диплома. Искам да се образовам, да науча повече за собственото си тяло. Правя го за себе си. Това ми помага малко при тренировките. Учих биология и знам, че е важно да познаваш тялото си“, разсъждава синът на бизнесмена Абгар и невролога Наталия.

Дори сега, когато вече е в Топ 100, Хачанов остава концентриран върху процеса. Очакват го два турнира от ATP Challenger – в Москва и Попрад Татри в Словакия, преди да се появи за втори път в квалификациите на „Уимбълдън“.

„Всеки си има стил. Аз си имам предимства и недостатъци, върху които трябва да работя. Това ме мотивира, защото ще трябва да играя срещу много добри тенисисти. Щастлив съм, че има толкова много млади играчи в Топ 100, надявам се скоро да съм по-близо до тях“, казва руснакът.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини