Олимпийският тенис: Началото



13-06-2016 09:40 | Любомир Тодоров

В навечерието на Олимпийските игри в Рио де Жанейро Tennis24.bg ще се опита да ви разкаже за присъствието в тях на тениса. Както е известно България ще бъде представена в Бразилия от Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Всяка седмица до началото на състезанията в Рио ще ви представяме по едно олимпийско тенис състезание след завръщането на спорта през 1988 година и ще ви запознаваме с българското представяне. Започваме с началото и периода от първите модерни Олимпийски игри в Атина до 1924 година.

Често се забравя, че тенисът е един от деветте спорта в Атина през 1896 година. Първият олимпийски шампион е ирландецът Джон Боланд (на снимката), който побеждава на финала Дионисиос Касдаглис. Роденият на 16 септември 1870 година в Дъблин Боланд е политически деец и парламентарист. Той посещава почти случайно Гърция по време на Игрите по покана на своя приятел Манос Трасивулос, който е член на организационния комитет. Трасивулос записва за участие ирландеца и останалото е история.

Боланд печели и на двойки заедно с германеца Фридрих Траун. При награждаването шампионът заявява, че няма да излезе, ако към британския и немския флаг не бъде добавен и ирландския, който по онова време (Ейре е част от Обединеното кралство още) е златна арфа на зелен фон. Домакините уважават искането на Боланд.

На следващите Олимпийски игри в Лондон през 1900 година дебютират и дамите. Първият златен медал е за британката Шарлот Купър.

Тенисът участва до 1924 година в Париж, след което се оттегля от Игрите. Причината е диспутът между федерацията и Международния олимпийски комитет за статута на играчите и дали само аматьори да бъдат допускани до участие.

Сред олимпийските шампиони трябва да отбележим великата французойка Сюзан Ланглен, която печели две титли. Братята Лори и Реджиналд Дохърти пък вземат общо 5 златни медала на единично и на двойки за Великобритания.

Ланглен

Дълго време изминава, докато тенисът се появи отново на Олимпиада. Той е включен като демонстративен спорт през 1968 година в Мексико. На Игрите в Лос Анджелис през 1984-а също има демонстративен тенис турнир за състезатели до 21 години.

После е направена следващата крачка и от 1988 година спортът е отново пълноправен член на Олимпийски игри. За това допринася кампанията на Международната тенис федерация и тогавашния й президент Филип Шатрие, както и мощната подкрепа на шефа на МОК Антонио Самаранч.

Следващата седмица - Сеул 1988 и медал за България

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини