Приказката на Гарбине Мугуруса – новата звезда на женския тенис



14-06-2016 14:19 | Tennis24.bg

Тя поема дълбоко въздух преди сервис. Трудно е дори да си представи, че е на финал на „Ролан Гарос“ – единствената испанка, достигала до тук от дълго време насам. И е на път да победи тенисистка номер 1 в света.

Гарбине е родена в Каракас, Венецуела, в семейството на испанеца Хосе и венецуелката Скарлет. Има двама по-големи братя – Асиер и Игор. Мугуруса започва да играе тенис на 3-годишна възраст и дори тогава показва стремеж към перфекционизъм – още от първия момент, в който сграбчва ракетата в предучилищна възраст в Каракас. Посещава школата на Серхи Бругера край Барселона в компанията на Сара Ерани, Мария Антонио Санчес и Ромина Опранди. Преминава през традиционните ITF турнири, като печели 7 титли на сингъл и една на двойки.

За първи път получава уайлд кард за турнира в Маями през 2012 г. и това става първото й участие в основна схема на турнир от подобен ранг. Използва шанса си по най-добрия начин – побеждава Вера Звонарьова, тогава номер две, и Флавия Пенета – номер 10. Година по-късно, преминава два квалификационни кръга на Индиън Уелс и стига до четвърти кръг. Мугуруса прогресира постепенно и записва огромна и важна победа срещу Павлюченкова.

През 2014 г. започва да показва огромно израстване в техническо отношение, вече е много по-издръжлива. Това дава плодове – впечатляващ успех в трети кръг на Откритото първенство на Австралия срещу Каролина Вожняцки, след това спира и Серина Уилямс във втори кръг на „Ролан Гарос“ без да даде сет. Постига и забележителни успехи на двойки – пет титли, полуфинал на Откритото първенство на Франция и финалите на WTA, като показва силно партньорство с Карла Суарес Наваро, с която играят заедно от турнира в Маями през 2014 г. Още в първия си мач двете побеждават номер 1 в света на двойки тогава Сара Ерани/Роберта Винчи.

2016 г. започна зле за Гарбине, като трябваше да се откаже в Брисбън заради възпаление на сухожилие на крака. Възвърна формата си чак в Рим, където победи десетата в света Тимеа Бачински в четвъртфиналите. След това обаче загуби в два сета от Мадисън Кийс и сподели, че анализира причините, поради които не може да е постоянна в играта си. Започна Откритото първенство на Франция и показа, че е подобрила значително физическата и психическата си сила. С огромна увереност вървеше крачка след крачка напред – победи Шмиедлова, Кузнецова, Сам Стосър. Гарбине стигна до финала в прекрасна форма и се срещна отново с една от най-големите си съпернички, онази, която няколко години, пак на тези кортове бе победила още във втори кръг – Серина Уилямс. Испанката обаче събра цялото си самочувствие и увереност, защото вече знаеше какво да направи, за да победи. Знаеше, че трябва да покаже най-доброто от играта си, да остане концентрирана и само така има шанс да вземе поне сет на Серина. Мугуруса показа страхотен стил в първия сет, опитвайки се да демонстрира всичко това, което прави в турнира до този момент, и спечели.

Няколко непредизвикани грешки, загубен сервис-гейм, но успя да прочисти главата си навреме и победи отново без да даде сет на Серина. Съдбовна победа. Надали обаче може да генерализира, че знае тайната на това как се побеждава Уилямс. Просто игра по най-перфектния начин за възможностите си и се превърна в първата испанка, спечелила титла от Големия шлем след Аранча Санчес Викарио през 1998 г. и първата, спечелила „Ролан Гарос“. Попитана след мача какво специално е направила, за да победи Серина, Гарбине отговори: „Учих се от всички мачове, които съм играла срещу нея. Разбрах, че ако наистина искаш да постигнеш нещо, трябва да се стремиш с всички сили към него…“.

Следващият голям турнир идва, вече е зад ъгъла. И всички специалисти и любители на женския тенис нямат търпение да видят дали испанката ще запази духа, отдадеността и стратегиите си, за да постигне нов голям триумф.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини