Пиронкова посланик на тенис програма



16-06-2016 10:09 | Tennis24.bg

Най-успешната българска тенисистка Цветана Пиронкова ще бъде посланик на „Тенисът – спорт за всички“, обяви министър Красен Кралев. „Благодаря на Цвети за ангажимента, който пое. Добри състезатели и шампиони има много, но легенди стават тези, които обръщат внимание на децата и популяризират спорта сред тях“, каза той.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова обявиха старта на програмата „Тенисът – спорт за всички“ 2016 г. Тя се реализира съвместно между ММС и БФТенис за 2-ри пореден път, като спортната институция я финансира със 150 000 лв. Програмата обхваща деца на възраст от 6 до 12 години, които стъпват за първи път на тенис кортовете в тенис клубове в цялата страна.

„Тенисът – спорт за всички“ е една от новите детски програми на Министерството. Миналата година беше нейното пилотно издание“, каза министър Кралев. „Отчетохме, че Българската федерация по тенис и клубовете, участващи в програмата през 2015 г., са се справили отлично с изпълнението й, като първоначално бяха заложени 600 деца, а реално бяха обучени 840 деца. Затова Министерството на младежта и спорта включи за постоянно програмата в бюджета си“, допълни министъра. Той сподели, че в момента се търсят спонсори за програмата, което ще й позволи да увеличи обхвата си.

Министърът наблегна на факта, че политиката на ММС в последните две години е насочена към осигуряване на възможности и условия за спорт на децата. Всяка година министерството увеличава средствата, които насочва към детските програми. През 2015 г. ММС създаде две нови програми – „Тенисът – спорт за всички“ и „Децата и спортния клуб“ с общо финансиране 300 000 лв. Финансира се участието на победителите от държавните ученическите игри в световните общообразователни игри със 120 000 лв., а програмата „Спорт в детските градини“ е с осигурено финансиране в размер на 200 000 лв. За първи път държавата финансира футбола, като отпуска 1 млн. лв. за развитие на детско-юношеските школи.

Генералният секретар на БФТ Катерина Генова представи в подробности програмата „Тенисът – спорт за всички” през 2016 г. В програмата ще бъдат включени по-голям брой клубове в сравнение с 2015 г. - 35 по направление „Начална спортна подготовка”, което е с 5 клуба повече от 2015 г., ще бъдат проведени по-голям брой регионални първенства и турнири - 32 по направление „Турнири” с 2 повече от 2015 г. и ще бъдат подкрепени повече деца по направление „Участие в международни турнири” – 22 деца с 2 повече от 2015 г. През тази година се залага обучение по начална спортна подготовка да минат над 800 деца. Както и през изминалата година клубовете ще получат необходимото спортно-техническо осигуряване.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини