Сезон 2010 през погледа на Reuters - урокът на Рафа



21-12-2010 15:00 | Станко Димов

Годината започна със съмнения за физическото състояние на Рафаел Надал и продължи с вълнения за края на ерата на Роджър Федерер. Всичко обаче приключи по начин, който ни гарантира още велики битки между двамата най-добри през идната 2011-та година.


Фактът, че именно Надал и Федерер бяха от двете страни на мрежата в зала О2 в Лондон нямаше как да не зарадва всеки един фен на тениса по света. Все пак в последните 4 години двамата бяха играли едва 3 пъти. Сега обаче, с Новак Джокович, пресен шампион за купа "Дейвис", шотландеца Анди Мъри и шведа Робин Сьодерлинг, мъжкият тенис елит изглежда стряскащо силен.


Жалко, че не можем да кажем същото за конкуренцията при жените. Серина Уилямс бе над всички в Австралия, а няколко месеца по-късно в Лондон спечели 13-ата си титла от Големия шлем. Всичко хубаво за Серина обаче приключи тук. Дни след триумфа на Уимбълдън американката разряза крака си в ресторант в Мюнхен и на практика се сбогува със сезона. Уилямс е сред най-доминиращите личности в големите турнири и нейното отсъствие безспорно остави вакуум, който новото поколение в женския тенис явно не е готов да запълни.


20-годишната датчанка Каролина Вожняцки завърши годината като номер 1 и нормално всички погледи в момента да съм към нея. В Австралия тя ще има възможността да вземе първа титла от Шлема в отсъствието на шампионката Серина Уилямс.


Вера Звонарьова игра на два финала в турнирите от Шлема, но сякаш показа, че за повече няма сили. В отсъствието контузената Серина и фактът, че сестра й Винъс навършва 30 години, идният сезон може да изстреля на предни позиции завърналите се на корта белгийки Ким Клайстерс и Жустин Енен.


Ким се завърна по уникален начин, печелейки титлата от US Open. Само няколко месеца по-късно това стори и Жустин, която игра финал на Australian Open, в който бе победен от Серина Уилямс. Голямата загуба за Енен обаче не бе в Мелбърн, а няколко месеца по-късно в Париж. На "Ролан Гарос" всички очаквания бяха Енен да вдигне за пети път трофея, но тя стигна едва до 1/4-финал, където отстъпи пред Саманта Стосър. Това бе първа загуба за Енен в Париж от 2004-та година насам.
Ветеранката Франческа Скиавоне шокира всички с триумфа на финала, който я направи първата италианка с титла на сингъл от турнир от Големия шлем. Франческа завърши годината подобаващо, помагайки на Италия да спечели за трети път в последните пет години "Фед къп".


За жалост при мъжете няма нови имена в Топ 100, но за сметка на това класата на тези на върха е безспорна. След като приключи в отчайваща форма 2009-та година и започна следващата с проблеми в колената, 24-годишният Надал дочака своя миг с началото на сезона на клей и се върна с гръм и трясък на върха на ранглистата, не оставяйки съмнения за класата си.


А как изглеждаше само помолежението за Рафа! През март той се свлече до 4-ата позиция в ранглистата. През май Рафа прекъсна серията от 11 месеца без титла, побеждавайки на финала в Монте Карло Фернандо Вердаско с категоричното 6-0, 6-1. Всичко от тук тръгна по мед и масло за Надал, който прибра титлите в Рим и Мадрид, след което се завърна победоносно и на "Ролан Гарос", взимайки реванш на финала от Робин Сьодерлинг. Серията на непобедимия Надал продължи на Уимбълдън и US Open, където испанецът се поздрави с трофея за първи път в кариерата си.


Завръщането на Надал на върха бе за сметка на формата на Роджър Федерер, който в тези месеци определено бе загубил голяма част от увереността си. На "Ролан Гарос" Федерер не само, че не успя да защити трофея си, но и сложи край на уникалната серия от 23 последователни полуфинала в турнирите от Големия шлем. "Съдействие" в случая оказа Робин Сьодерлинг. По-лошото за швейцареца обаче тепърва предстоеше.


На Уимбълдън, където Роджър бе спечелил 6 от 16-те си титли в Шлема, той се спаси от срамно отпадане още в първия кръг в мача си с колумбиеца Алехандро Файа. Всичко за Роджър обаче приключи на 1/4-финалите, където бе победен от Томаш Бердих.


"Отне ми малко време да превъзмогна, че няма да взема трофея този сезон. И не само това - че няма да бъда на финал за първи път от години насам", призна Федерер след фиаското.


Лъчът светлина в тунела на Федерер дойде с назначаването на Пол Анакон, който започна работа с Федерер за сезона на твърди кортове в края на сезона. Федерер бе много близо до финал на US Openм но пропиля два мач-бола срещу Новак Джокович и в крайна сметка се сбогува и с тази надежда.


"Мисля, че след тази години при мъжете абсолютно всеки трябва да подходжа с уважение към всеки. Рафа Надал спечели всички турнири от Шлема на толкова крехка възраст и очевидно вече с него не играем само за себе си, а и за историята", философски заключи Федерер.


По материал на Клар Фолън, Агенция "Ройтерс"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини