У дома никога не говорим за тенис



22-12-2010 13:11 | Станко Димов

Когато майката на Рафаел Надал дава интервю винаги е интересно, най-малкото защото разбираме нещо повече от личния живот и от "кухнята" на семейство Надал. В навечерието на Коледа Ана Мария Парера се съгласи да застане зад микрофона на колегите от вестник "АС" и смирено отговори на всички въпроси. Разказа обширно за фондацията на Рафаел Надал, защо и как е създадена и ролята на сина й в нея.

 

Разкри й кои са неговите "партньори" и съмишленици в благотворителната кауза. Разбира се Ана Мария разказа и за моменти от детството на Рафа и кога синът е избрал тениса за свой начин на живот. Ето какво сподели майката на световния номер 1.

- Нека започнем с идеята за фондацията на Рафаел Надал. Вие, Ана Мария сте основен координатор на фондацията и общо взето отговаряте за нея. Разкажете ни как започна всичко?


- Започнахме работа по фондацията преди три години. Първото нещо, което направихме бе да изясним на самите нас какво точно ще представлява фондацията и какво ще се изисква от нас. Сега, с течение на времето мога да кажа, че създадохме един солиден проект.

- На кого точно ще помогнете със събраните средства от днешния мач на Надал и Федерер в Мадрид?

- Фондацията работи в няколко насоки: подкрепа на деца с увреждания, както и младежи, които са в неравностойно социално положение. В тази насока работим в Индия заедно с СОС Детски селища. В Анантапур (Индия) работим заедно с Висенте Ферер и изградихме училище за 150 деца, където има и 3 тенис корта, които Рафа Надал посети лично през октомври миналата година.

- Защо Рафа се съгласи да направи подобно нещо?

- Вижте, в основната на всички е желанието на Рафаел да се занимава с благотворителност. Той ми би ви го обяснил със следните думи: "Аз съм на първо място в това, което правя. Искам с възможностите си да помогна на деца и юноши, които нямат почти нищо в живота си. Има хора, които имат сериозни проблеми и искам да им помогна с каквото мога".

- В крайна сметка това е вашата концепция, нали?

- Не е честно, когато някои деца, които поради някакви обстоятелства не са в равностойно положение. Ние смятаме, че ако хората с възможности помогнат, нещата могат да се променят, поне малко. На това мнение са Рафаел Надал, Роджър Федерер и Пау Гасол (ЛА Лейкърс, баскетбол), които са обединени около тази идея.

- В същото време фондацията ви дава гласност на тези проблеми....

- С личности като Пау, Роджър и Рафа няма съмнение, че повече хора ще станат съпричастни към нашата кауза. Страхотно е да видим двама големи тенисисти като Надал и Федерер обединени от една кауза - и всичко това в полза на децата.

- Средствата от мача в Цюрих ще отидат за фондацията на Федерер, а тези в Мадрид за тази на Рафа, нали така?

- Роджър организира подобни събития в продължение на вече 5 години. Да ги видя двамата (с Надал) толкова обединени от една кауза е нещо специално. Вчера играха в Цюрих, днес са в Мадрид. Надяваме се, че в Испания ще съберем повече от 12 000 зрители на мача им в "Каха Магика". Ще имаме нужда от допълнителни маси за гала вечерята след мача. Общо взето всеки може да направи своето дарение дори и в интернет на страницата на фондацията.

- Звучи странно, че две спортни личности като Надал и Федерер, които имат уникално съперничество на корта могат да поддържат такова приятелство...

- Вижте, съперничеството между Рафа и Роджър остава на корта. Мисля, че двамата са идеален пример за спортно съперничество и поведение извън спорта. Така трябва да бъде. Посланието на двамата е ясно - трябва да имаме уважение към всеки. Това е и начинът, по който мисли Рафа. Ако спортът, уважението и образованието не вървят ръка за ръка, то всичко губи смисъл.

- Какво цели си бяхте поставили за Надал?

- Нито баща му, нито аз сме имали за цел да направим от Рафа футболист или тенисист. Щеше да бъде грешка от наша страна. Цената трябва да участ и да играят, ние не можем да ги караме да правят други неща. Някои родители искат да видят децата си като някакви суперзвезди. Ние никога не имали такива амбиции. Ако това се случи - ок, ако не....

- Какво ви обеща Рафа като дете?

- (смее се). Обеща никога да не спре да учи. Вярно е, че той не е приключил с учението, но той обича много и тренировките. Когато беше на 12 години баща му и аз го извикахме и му казахме да избере какво точно иска да прави. Той избра тениса. Рафа направи своя избор, направи това, което искаше.

- Развитието му на корта изненада ли ви?

- В живота няма нищо предвидимо. Още от първата си титла на "Ролан Гарос" през 2005-та година Рафа реагира много спокойно. Той е уравновесен. Мисля, че притежава уникална концентрация. Винаги сме се опитвали да създадем спокойна атмосфера, така че това е нещо нормално за него.

- Нормално?

- Общо взето да. У дома на пример никога не говорим за тенис. Достатъчно е той да се справя на корта. Освен това Рафа си има хобита, които обича да практикува и стари приятели, с които да се види. Интересното е, че той играе футбол и голф с момчета, с които се познава от детските си години. Всичко това ме прави много щастлива.

- Никога не сме виждали Надал да счупи ракетата си на корта...

- Той никога няма да го направи. Ако някога това се случи, то той никога няма да се върне на корта.

- Победата на Уимбълдън през 2008-ма ли е най-сладката?

- Всички тези моменти са специални. Ако видя Рафа да страда, страдам и аз. Когато той е щастлив, щастлива съм и аз. Същото е и с дъщеря ми Марибел. Те са мои деца и винаги ще ги подкрепям.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини