От тенис учител – до мач с Федерер



28-06-2016 18:35 | Tennis24.bg

Маркъс Уилис е новото горещо име в света на тениса. То изгря като надежда за Великобритания след серия разочарования, след като премина квалификациите на тазгодишния Уимбълдън. Уилис започна турнира като номер 772 в световната ранглиста. Но това не му попречи да се класира дори за втори кръг на турнира след уникален успех с 6:3, 6:3, 6:4 над литовеца Рикардас Беранкис. В мача британецът направи 14 аса и 43 уинъра и не се притесни от съперника си, който е с повече от 700 позиции по-високо от него в ранглистата. Уилис освен това спаси 19 от 20 брейк-точки по време на мача и си осигури двубой не с кой да е, а с Роджър Федерер.

През по-голяма част от годината досега Макръс работеше като професионален тенис учител в Warwick Boat Club, но след подвига си над Беранкис може би вече мисли за промяна. Най-малкото успехът му до тук го направи с 50 000 лири по-богат. Въпреки това официалният сайт на Уимбълдън го кръсти Пепеляшка.

„Животът е прекрасен, нали? Не очаквах това. Току що при мен дойде Горан Иванишевич и ме поздрави. Той е моят герой“, радваше се като малко дете Уилис след мача.
Преди години Маркъс беше голяма надежда, като стигна до Топ 15 на ранглистата на ITF за младежи. Но така и не успя да се справи със стреса на професионалния тенис. Според него обаче бедният му произход не е съответствал на таланта му и това му е попречило да разкрие способностите си при професионалистите.

„Бях много превъзнасян. А след това попаднах в истинския свят. Загубих самочувствието си, взех няколко грешни решения, изостанах твърде много. Лайфстайлът не беше добър за мен. Нямах мотивация. Открих я преди три години. Започнах много упорито да работя с треньора си Мат Смит. Ставах в абсурдни часове, за да търча по корта. Явно си е струвало“, каза англичанинът.

Точно открива някаква мотивация, но тялото му го предава. Уилис започнал да страда от различни травми, които му позволили да играе само на един турнир тази година – през януари. Той приел предложението да стане треньор и започнал да играе в немската и френската тенис лига с надеждата, че ще успее да събере достатъчно пари, за да се върне в Тура. Може би сега това ще му се получи.

Мечтата му е на път да стане още по-сюрреалистична, защото ще играе срещу третия в схемата Роджър Федерер в мач от втори кръг и е много вероятно това да стане на Централния корт.

„Не съм сигурен, че той може да играе на трева“, пошегува се за швейцареца Уилис, но продължи сериозно: „Очевидно това е удивителна мечта, която се сбъдва. Ще играя на корт, колкото стадион. А може и да не играя. Но ще дам всичко от себе си, както в последните седем мача.“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини