Кои са истинските извънземни?



29-06-2016 09:04 | Tennis24.bg

През последните 20 години разбрахме, че около почти всички звезди следва да има планетни тела. Само в нашата Галактика, в Млечния път, би трябвало да им милиони, а може би дори милиарди планети. Наричаме ги екзопланети и някои от тях вероятно приличат на ранната Земя. Може ли да са и дом за извънземен живот? Труден въпрос, тъй като в момента не знаем как е започнал животът на нашия свят. Каква е точната причина за преход от сложните химични градивни елементи към първите размножаващи се организми, които наричаме живи, пита ВВС Знание.

Не знаем колко вероятно е еволюцията на други планети да доведе до появата на разумни технологични цивилизации, както се е случило на Земята. А ако на някои екзопланети все пак се появил разумен живот, той може да е еволюирал доста по-бързо или пък да се е случил по-отдавна, например на планета, която обикаля около по-стара от Слънцето звезда. В такъв случай тези извънземни цивилизации ще имат доста по-напреднали технологии от нашите. Точно този тип аргументи са в основата на възобновения интерес към търсенето на доказателства за извънземен живот.

Руският физик и предприемач Юрий Милнер отдели 100 милиона долара в инициативата Breaktrough Listen, за която разказахме за първи път в бр. 75 на сп. ВВС ЗНАНИЕ. През следващите десет години средствата ще бъдат инвестирани в обновено търсене на извънземни разумни цивилизации чрез проекта Breaktrough Listen. Той ще след 1 000 000 от най-близките звезди до Земята. Е, шансовете за успех вероятно са около няколко процента в най-добрия случай. Но инвестицията си струва и невероятно важна. Ако намерим извънземни, това ще е нова стъпка не просто в науката, но и истинска революция в разбирането ни за мястото на човека в Космоса. Наградата определено си струва!

Много важно е да вземем под внимание различните пътища, по които животът и развитието на видовете биха могли да поемат. Практиката ни учи, че първо трябва да започнем с онова, което знаем, и да използваме научния инструментариум, за да открием дали на някоя от екзопланетите в Космоса няма атмосфери с индикации за наличие на живот. През следващите десет или двадесет години със сигурност ще разполагаме с подобни индикации, благодарение на висококачествените спектри от новите космически телескопи като „Джеймс Уеб“ или пък следващото поколение големи наземни обсерватории, които сега изграждаме. Биохимиците пък скоро могат да решат проблема с произхода на живота. Това ще разберем колко вероятна е появата на живота, както и какви са оптималните места за търсене на извънземни форми на живот. Дали те ще са базирани на ДНК и РНК като животът на Земята, или пък ще има друга биохимия? Предстои да научим.

Хипотезите за появата на извънземен разумен живот обаче са доста по-неясни от тези за наличие на микроорганизми в Космоса. Единственият ни максимално сигурен подход е да наблюдаваме какво се е случило на Земята и да екстраполираме какво би било бъдещето на подобни форми на живот далеч напред във времето.

Мигът, в който получим сигурен сигнал от извънземна цивилизация, ще бъде паметен за историята на човечеството. Откритието ще означава, че някъде друга в Космоса има същества, които са развили разум и технология. Какви биха били обаче тези извънземни цивилизации? В общественото съзнание извънземните обикновено имат хуманоидна форма и често са двукраки, макар понякога да са изобразявани с пипала или пък с очи на рогца, като при охлювите. Възможно е такива същества наистина да има. Аз обаче смятам, че бихме срещнали съвсем различни извънземни. Убеден съм, че това по-скоро ще бъдат сложни и могъщи електронни мозъци. В този смисъл мисленето в термини на понятия като „извънземни цивилизации“ е подвеждащо, тъй като предполага общество от индивиди. Но е напълно възможно извънземните в Космоса да имат едно общо интегрирано съзнание.

Изводът ми се дължи на наблюденията за появата на разума тук, на нашата планета. По-важното обаче е, че включва и очакванията ни за неговата еволюцията вбъдеще, след много милиарди години. Да не забравяме, че Земята се е образувала преди 4,5 милиарда години, а днес Слънцето е на половината от жизнения си път. Така че бъдещата пост-човешка ера би могла да продължи милиарди години. Освен това Вселената вече е била на 9 милиарда години, когато Слънцето се е раждало. Има много по-стари звезди, върху които потенциално би могъл да е възникнал живот и да е еволюирал до разум.

Прочетете цялата статия на сър Мартин Рийс единствено на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини