Новата колекция бижута е тук!



11-07-2016 16:41 | Tennis24.bg

С новата си тематична изложба Националният археологически институт с музей при БАН си поставя наистина сложна задача. На следващите няколко страници ще видите някои от най-красивите накити, носени от жените на територията на днешна България. Идеята на кураторите на изложбата е да не гледате на тях като на археологически находки, а като на украшения, за които дамите биха въздишали и днес, а господата биха се бръкнали дълбоко.

Археолозите вадят от фондовете на 16 музея прелестни огърлици, гривни и други бижута, за да ни накарат да си ги представим там, където им е било мястото преди хиляди години – по вратовете, ръцете и телата на прелестните ни предшественички, живели по земите на България. За съжаление, отпечатъкът на времето не позволява изящните накити да бъдат носени днес, но дебелите бронирани стъкла не могат да ни попречат да развихрим въображението си и да се впуснем в най-голямото модно дефиле през последните четири хиляди години.

Златото винаги е на мода
Накитите от Китова могила, кръстена на покойния д-р Георги Китов, ръководител на Траколожката експедиция за могилни проучвания (ТЕМП), блестят не само със златото си. Тези украшения са специални, защото показват колко високо икономическо положение са имали тракийките дори след завладяването на Долината на тракийските царе от римляните. Младата дама на възраст между 18 и 20 години е погребана в средата на II век и е съчетавала тракийските семейни традиции с новата мода, дошла от Рим. Костените игли за коса също заслужават вашето внимание, дами.

Изложбата може да видите до 25 септември в залата за временни експозиции на НАИМ. Прочетете цялата статия на страниците на ВВС ЗНАНИЕ.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини