Свободно (про)падане



17-07-2016 13:51 | Любомир Тодоров

За по-малко от 10 месеца националният отбор на България за Купа "Дейвис" пропадна от кандидат за влизане в първа група на Евро-африканската зона на турнира до бъдещ участник в третото ниво на Европа. Това стана факт след загубата от Тунис в плейофа за оставане.

Слез загубения мач срещу Унгария през септември 2015 г. последва и поражението от Турция тази пролет. Събират се три поредни загуби. Григорофобите веднага ще кажет, че това се дължи на отказите на Димитров да играе и в трите мача. Григорофилите пък ще припомнят, че отборът не е от един човек и че дори и с Гришо в състава е губил насред София (справка: срещата с Финландия през 2013 г.).

Категорично ясно е, че с Григор Димитров връщането в трета група, откъдето тимът изплува през 2012-а, нямаше как да се случи, а доста вероятно дори сега щеше да мери сили в първа група с отбори от ранга на Испания, Румъния, Австрия, Украйна, Холандия и Русия. Но това са фактите: почетният гражданин на Хасково не желае да участва в състава на България.

Потенциалът на останалите ни тенисисти не достигна за нещо повече. Капитанът Тодор Енев обяви преди заминаването за Африка, че момчетата ще дадат всичко от себе си. Съдейки от мача в Тунис това съвсем не е достатъчно за успеха.

Изпадането е идеален шанс да се създаде нов отбор, който да започне от нулата през 2017-а. Няма смисъл изобщо да се изпращат повиквателни на Григор - групата не е на неговото ниво, дори и да имаше мерак да участва. Трябва да се налагат млади момчета, които да свикнат на тежките битки при мъжете. Та самият Димитров дебютира за Купа "Дейвис" преди да е навършил 17 години в мача срещу Черна гора в Пловдив на 8 април 2008-а.

В мазето на турнира (има и четвърта група на Евро-африканската зона, но с 5 отбора само) лъвчета като Адриан Андреев, Леонид Шейнгезихт заедно с баткото Александър Лазаров, например ще трупат опит и ще помиришат барута, за да са готови за следващи сериозни битки и изкачване нагоре.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини