Олимпийският тенис: Тримата големи с медали в Пекин



25-07-2016 08:52 | Любомир Тодоров

Тенис турнирът на Олимпийските игри през 2008 година в Пекин се проведе от 10 до 17 август. Знаменателно е, че в китайската столица тримата големи в съвременния тенис - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, взеха първите си медали. При жените за първи първи път след век (от състезанията през 1908-а) представителки на една нация - Русия, обраха отличията. Дебют за България направи Цветана Пиронкова, която записа и първата си олимпийска победа.

В състезанието при мъжете испанецът Надал загуби сет от Потито Стараче на старта, но след това не даде нито една част по пътя си към златния медал. На финала Рафа се наложи над носителя на два медала от Атина 2004 чилиец Фернандо Гонсалес с 6:3, 7:6(2), 6:3, за да завоюва олимпийската титла. Успехът му донесе и 400 точки за световната ранглиста на АТР.

С бронза се окичи Новак Джокович, който надигра американеца Джеймс Блейк в малкия финал.

На двойки триумфираха Роджър Федерер и Стан Вавринка. По пътя си швейцарците отстраниха смятаните за непобедими братя Боб и Майк Брайън, а на финала е справиха в четири сета с шведите Симон Аспелин и Томас Йохансон. Големият Роджър не сдържа сълзите си от радост при победата и след това на почетната стълбичка.



При дамите руската доминация доведе до три от три медала. Петата поставена московчанка Елена Дементиева спря Серина Уилямс на четвъртфиналите, а в спора за титлата надигра своята приятелка от детинството Динара Сафина с 3:6, 7:5, 6:3, за да спечели най-голямото отличие в кариерата си. Бронзът пък грабна Вера Звонарьова, която се наложи над Ли На.

Сестрите Винъс и Серина Уилямс за втори път се окичиха с олимпийските лаври на двойки. На финала американките бяха категорични срещу Вирхиния Руано Паскуал и Анабел Медина Гаригес от Испания и спечелиха с 6:2, 6:0.

Българското представяне на олимпийския турнир в Пекин беше дело на Цветана Пиронкова. Дебютиращата на такъв форум пловдивчанка победи в първия кръг Марта Домаховска от Полша с 6:3, 6:4. След това обаче отстъпи на словачката Доминика Цибулкова с 2:6, 2:6.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини