Звездите на бъдещето: Джаред Доналдсън



26-07-2016 11:36 | Tennis24.bg

С Тайлър и Фил Дент, 19-годишният американец се цели във върховете на световната ранглиста.
„Играя, защото искам да бъда номер 1“, казва младокът.

Джаред Доналдсън се стреми усилено напред. Очите му са отворени с нетърпение, а фокусът му е абсолютно ясен. И изведнъж, залисан в своите мисли, отговаря на единствения въпрос, който го вълнува. „Целта ми не е да съм в топ 200. Искам да съм в топ 10, в топ 4, най-добрият в света“, казва той. В момента е 147-ми.

Няма и грам колебание, нито пък търсене на одобрението на треньора му. Той прави пауза. Гласът му става по-тънък, достига дори кресчендото, присъщо на ентусиазма.

„Не започнах да играя тенис просто, защото американската публика има нужда от нов шампион в Големия шлем. Започнах да играя тенис, защото наистина обичам този спорт. Има много добри млади играчи. Но не гледам на тях като на конкуренти. За мен конкуренцията са Джокович, Федерер, Надал, Мъри. Това е нивото, до което искам да стигна. Искам да съм в позиция да се боря за големите титли, като тези момчета.“
„Джаред и всеки в неговия екип има огромни амбиции. Не сме арогантни, като казваме, че ще стигнем тези мечти. Но защо да ги нямаме? Искаме да опитаме и да направим това, което най-добрите правят. Гледайки и учейки се как да играе срещу най-добрите прави това възможно. Това правим сега – абсорбираме за Джаред“, допълва Тайлър Дент.

За Доналдсън пътят към славата в АТР е павиран с клей. Но не всички клей-кортове са еднакви.

Роден е и израсъл в североизточния щат Роуд Айлънс – в Провидънс. По тези места по-популярни са снежните преспи, а не тенис кортовете. И все пак ако има такива, те са с твърда настилка. Доналдсън осъзнава, че има нужда от смяна на пейзажа.

Червените кортове изграждат характери, но за развитието на подрастващите в САЩ по-популярен е зеленият клей. Посъветван от екипа си Джаред поглежда навън и решава да се премести на 5 000 мили на юг, в Аржентина.

Признава, че промяната е била огромна, но задължителна.

„Започнахме да работим с аржентинско-американски треньор – Нестор Бернабе, който познаваше повечето от тамошните академии и ни помогна да намерим най-подходящата. Открихме Пабло Бианки. Той ми разреши да тренирам с него. Работихме пет месеца, играх в няколко турнира. Беше трудно, но мисля, че беше полезно за развитието ми“, споделя Доналдсън за сайта на АТР. Той силно вярва, че в Аржентина е направил крачка напред, както в технически и психологически аспект. Освен това там научил много за тениса и начина на движение на корта.

„Малко съм върлинест и висок. Трябва да работя върху движението си, защото, когато играеш на закрито (такива са кортовете в Роуд Айлънд), но на червено движението е много повече и различно. Освен това трябва да се науча да придавам повече спин в ударите си, да удрям по-добре и да използвам краката си. Сега вече познавам добре клея. Научих се да се плъзгам, вече съм по-уверен. Нямам съмнение, че мога да правя различни неща. Преминах през много“, казва Джаред.

Оказва се наистина полезно – през 2015 г. Джаред галопира през ранглистата и от играч извън топ 300, стигна до номер 146. Така стана третият 18-годишен заедно с Борна Чорич и Александър Зверев в топ 150. За разлика от Чорич и Зверев обаче, той забави темпото, като двамата вече са в топ 10, докато Доналдсън все още търси стабилен прогрес. В момента той живее в Ървин, Калифорния и знае: кариерата е пътешествие, а не спринт.

„Целта ми е да продължа да подобрявам играта си и да ставам по-добър на корта. Ако постигна това, ще напредна и в ранглистата. Ако не – ще остана тук за известно време. Но играта ми се подобрява с времето. Всички тренират все по-здраво. Ако не се развиваш – имаш проблем“, допълва младокът.

„Джаред е изключително трудолюбив. Мисля, че най-голямата му сила е желанието му да става по-добър. Мисля, че за някои е трудно, но при Джаред се получава с лекота. Той иска да прави всичко, което ще го направи по-добър. Иска да прекарва по 6-7 часа на корта. Иска да прави дори нещата, които не обича да прави. Моята работа е лесна. Просто трябва да го убедя да работи за това или онова. И ако успявам и сме на една вълна с него, продължаваме да напредваме. Лекичко ми е“, твърди Тайлър Дент.

Победите за него в големи турнири все още са рядкост, но той гледа на тях просто като стъпала към успеха. „Просто мачове, които ми позволяват да напредна, да се развивам, показват ми на къде да продължа, какво да отработвам. Знам, че винаги ще има нещо, което е за първи път – квалификации за Челънджър, победа в Челънджър, титла в Челънджър, победа в ATP 250, победа в ATP 500, победа Masters 1000, победа в Големия шлем. Винаги ще има нещо, което да ми е за първи път. Просто трябва да не бързам и да хвана момента“, казва Дент. За бившия номер 21 в света, полуфиналист от Олимпийските игри в Атина и четирикратен шампион в турнири от АТР като че ли най-голямото предизвикателството в кариерата тепърва предстои. Той разбира колко е важно да предаде уроците, които сам е научил в 12-годишната си кариера. Но Дент знае, че всяка кариера е различна.

„Не сън герой, не съм и жертва. Обичам да правя това и то по най-ефективния начин. Видях лично как Федерер започна да прави правилните неща срещу мен на корта. Надал, Джокович, Мъри – също. Видях как действат тези момчета и какво ги направи ефективни. За мен преходът беше лесен, защото имам наблюдения от първа ръка. Научил съм много от кариерата си. Знам какво е ефективно в модерния тенис“, разсъждава Дент.

„Той ме прави по-добър играч във всеки един аспект. Сервисът най-вече, но и форхенда, бекхенда. А освен това – психически. Винаги е гледал на мен не като на младок, а като на професионалист“, казва Доналдсън.

„Джаред е много смислено момче. Никога няма да каже: „Да, сър“. Той трябва да е на борда и да разбира това, което казвам. Постоянно ме разпитва. Помага ми да съм дори по-добър. Предпочитам да е така. Не искам да е по-друг начин. Не искам да прави нещо, което не иска, или в което не вярва. Вървим крачка по крачка. Джаред иска да разбира нещата. Той споделя мнението си. Като всеки млад мъж и той изпада от време на време в състояния на неодобрение на себе си. Това ще изчезне с годините. Мисля, че Джаред е на правилния път“, завършва Дент.

Последните два турнира са доказателство за това. Във Вашингтон преодоля квалификациите и стигна до втори кръг, като загуби от Беноа Пер. В Торонто също премина през квалификациите и в първи кръг ще се изправи срещу австралиеца Джон Милман. Освен това през април стигна и финал на Челънджър турнир - в Савана, САЩ. Остава да чакаме, за да видим докъде ще стигне Джаред Доналдсън.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини