България с четири отбора на финалите на европейските купи



30-07-2016 19:32 | Tennis24.bg

За първи път в историята на българския тенис ще имаме четири български отбора на финалите на европейски отборни летни купи. До голямата битка в престижните надпревари достигнаха отборите ни за момичета и момчета до 12 г. и до 16 г. Финалите се играят другата седмица във Франция и в Унгария.

Отборът на България за момичета до 12 г. победи Испания, Турция, Беларус и Франция и спечели квалификационния кръг, който се проведе на Българския национален тенис център от 26-и до 29-и юли. По този начин тимът, воден от Крум Крумов и в състав Стела Пеева (ТК "Авеню", Бургас), Kатерина Димитрова (ТК „Локо 98“, Пловдив) и Денислава Глушкова (ТК "Дема", София), си осигури участие в надпреварата от 4-и до 7-и август в Аячо, Франция. Пеева и Димитрова са част от проекта на БФТ, който стартира тази година „3Т - Тенис Тийм Талант“.

Основната цел на проекта е в следващите години с най-талантливите български деца във възрастите до 11 г. , 12 г., 13 г. и до 14 г. да бъдат сформирани отбори и да бъде финансирано участието им по най-силните състезания в Европа и света.

Проектът стартира с два отбора до 12 г. – отбор А и отбор Б. Международният календар на първия отбор включва участие в 9 от най-силните международни състезания, а на втория – 6. Всеки отбор се състои от 2 момчета, 2 момичета и 1 треньор. В проекта се включват лагери преди международните им участия и работа с психолог. Всички разходи се поемат чрез финансиране от проекта.

Отборът на България за момчета до 12 г. - Динко Динев (ТК "Черноморец", Бургас), Драгомир Драганов (ТК "15:40", София), Янаки Милев ( (ТК "Локо 98", Пловдив) с капитан Йордан Кънев, се класира на финалите на Европейската лятна купа, след като преди седмица в Галац (Румъния) победи тимовете на Швейцария, Испания, Молдова и Полша. Финалите в тази възрастова група са от 4-и до 7-и август в Академията на Патрик Муратоглу в Ница (Франция).

„Успехите на нашите отбори са изключителни. Имаме много талантливи състезатели и очевидно дългосрочната стратегия на БФТ и работата ни за развитие на юношеския тенис дават резултати.", заяви генералният секретар на БФТ Катерина Генова.

Момчетата в състав Леонид Шейнгезихт (ТК „Левски”, София), Адриан Андреев (ТК „Левски”, София) и Йоан Георгиев (ТК „Стоянстрой” Пловдив) с капитан Пресиян Коев спечелиха квалификацията в Лондон, записвайки победи над Швеция и Швейцария. Финалите са от 1-и до 3-и август в Льо Туке, Франция.

Отборът ни за момичета до 16 г. в състав Розалина Юсева (ТК „Дема”, София), Гергана Топалова (ТК "Малееви") и Цвети Йотова (ТК „Стоянстрой” Пловдив) с капитан Валентин Димов стигна до финала на квалификацията в Берлин, побеждавайки Германия и Франция. Момичетата не успяха да се справят с Украйна, което им отреди ролята на непоставени на финалите от 1-и до 3-и август в Будапеща (Унгария).

Отборът на България за юноши до 18 години с капитан Петър Рангелов и в състав Александър Донски (ТК „Левски”, София), Златан Палазов (ТК „Локомотив”, Пловдив) и Тони Нейков (ТК "Железничар 96", Пловдив) спечели финала в утешителната надпревара на квалификацията на европейската лятна купа. Девойките в тази възраст г. в състав Михаела Кафтанова (ТК „Дема”, София), Елизабет Данаилова (ТК "15:40", София) и Деря Яхе (ТК "Локо 98", Пловдив) с капитан Галя Ангелова не можаха да преминат квалификациите.

Успоредно с развитието на тенис талантите чрез програмата "Тенисът - спорт за всички", която предлага богат държавен и регионален календар, у нас се работи и за масовия спорт.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини