Полезни за здравето халюциногени?



02-08-2016 07:04 | Tennis24.bg

Сюрреалистичните преживявания, предизвикани от приемането на псилоцибин – халюциногенното вещество в "магическите гъби", могат да помогнат за лечението на депресии, показва проучване на специалисти от Импириъл Колидж – Лондон.

Екипът използвал псилоцибин, за да предизвика силни еуфористични преживявания с времетраене до шест часа на 12 доброволци, страдащи от депресия. Една седмица след терапията било установено, че депресията е отшумяла. Петима от участниците не са изпадали в нова депресия в продължение на три месеца след експеримента. Смята се, че ефектът се дължи на действието на веществото върху рецепторите в мозъка, чувствителни към невротрансмитера серотонин, който отговаря за настроението.

"Това е първият път, в който псилоцибинът се разглежда като потенциален лек за силна депресия – обяснява д-р Робин Кархарт-Харис, ръководител на изследването. – Устойчивата на терапии депресия е често срещана и много трудна за лечение. Спешно се нуждаем от нови похвати и проучването ни показва, че псилоцибинът е обещаващо поле за бъдещи изследвания."

Предишните лечения с антидепресанти на всичките 12 доброволци са неуспешни, а при 11 от тях и психотерапията не дава резултат. При никой от тях не се проявяват сериозни странични ефекти. Експертите предупреждават, че е твърде рано да се правят заключения за терапевтичните свойства на псилоцибина, но добавят, че откритото досега е обещаващо.

В много страни „магическите гъби“ се смятат за наркотици и съответно притежанието, отглеждането и пласирането им са наказуеми.

Прочетете повече в новия брой на ВВС ЗНАНИЕ.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини