Пол Анакон за привилегията да работиш с Роджър Федерер



29-12-2010 01:55 | Николай Драгиев

Ако се върнем назад във времето, през 1995 година Пол Анакон получи своя голям шанс в треньорството след доста тъжно събитие. Тогавашният наставник на Пийт Сампрас - Тим Гъликсън бе сериозно болен и постъпи в болница по средата на Australian Open с тумор в мозъка. Гъликсън така и не успя да продължи работата си, а през май 1996 завинаги ни напусна, след като изгуби борбата с рака. Безспорно способният Анакон, който винаги е бил уважаван от Сампрас и Гъликсън, мигновено зае позицията треньор на един от най-великите играчи в историята.

Така Анакон пое ръководството на Сампрас на Australian Open и се справи наистина впечатляващо в работата си с един от големите шампиони. Самият Сампрас изключително добре осъзнаваше смисъла на методите на Анакон и мъдростта в думите му. В кариерата си на състезател Анакон е считан за играч, който прави всичко възможно да се добере до мрежата и в тази си роля той се справяше отлично. През 1984 година Анакон печели 51 от 54 мача в колежа в Тенеси и е избран за "Играч на годината". След това се класира за четвъртфинал на Уимбълдън и финал на двойки от Australian Open 1995. През март 1986 г. достига най-доброто си постижение на сингъл - 12-о място в ранглистата. На двойки пък максимум бива на трета позиция.

Колкото и да бе добър играч, Анакон просто се качи на друго ниво като треньор. Неговата класа в това отношение е неоспорима, а при всички положения той е сред най-интелигентните треньори изобщо. От тази 1995 година до 2001 г. Анакон е неизменно до Сампрас. След това му помогна и през 2002 г. за последната титла от US Open. Така този дует стигна до девет титли от Големия Шлем от общо 14 за Сампрас. От 2003 до 2007 година Анакон пък бе в това си качество в лагера на Тим Хенман.

А когато Роджър Федерер тръгна да търси нов треньор през лятото на 2010 година, едва няколко елитни имена можеха да заемат тази позиция. След кратък период, в който двамата трябваше да се опознаят, тяхното официално партньорство бе сложено преди US Open. Заедно с дългогодишния приятел на Федерер и треньор на Швейцария за Купа "Дейвис" Северин Люти, те изградиха сериозен екип. Анакон бе с Федерер в Торонто, където той загуби финала от Анди Мъри. На следващата седмица Фед спечели в Синсинати, а до края на сезона триумфира в още 3 от общо 5 турнира, на които участва.

"С Роджър си паснахме още от самото начало. Ние се познавахме от преди, водили сме много разговори. Сега просто сложихме това на професионална основа. И двамата държахме да се чувстваме добре от ситуацията, а не да насилваме нещата. Мисля че паснах отлично на концепцията му. Със Северин Люти се разбираме повече от добре. Най-важното е с него да насочваме точните послания към Роджър. Именно затова двамата разговаряме много. Досега не сме имали проблеми и мисля че работим в една посока," споделя Анакон.

За Анакон най-важно не винаги е това, което казваш, а начинът и подходът, по който го правиш. "В случай, че искаш да си успешен треньор, ти трябва прекрасно да познаваш човека, с който работиш. Това, което искаш да кажеш може да носи едно и също послание, но спрямо различните хора, то трябва да бъде представено по определен начин. По един метод трябва да го кажеш на Пийт, по друг на Тим Хенман и по трети на Федерер. С Роджър всичко е отлично в това отношение."

Федерер и Сампрас се оказва, че си приличат по отношение на начина, по който искат да получават нужната информация. "Все пак си мисля, че Федерер предпочита да получава малко повече информация и да обсъждаме по-дълго стратегиите. Пийт пък обичаше конкретиката - по какъв начин да подходи и защо. Хенман пък дори повече от Федерер се наслаждаваше на дълги дискусии за стратегии, опоненти, настилки и други такива компоненти. Това е работата на треньора - да намери правилния подход. Опитът, който натрупах с Пийт и Тим ми помага работя с Федерер," категоричен е Анакон.

Какъв обаче е начинът да извадиш най-доброто от състезателя, който тренираш? Дали Анакон всъщност е причината за офанзивните действия на Федерер в последно време?

"Роджър има толкова много оръжия в арсенала си и във всеки един момент може да избере, кое да използва. Но тенисът се е променил значително в последните 10 години. Кортовете са по-бавни, топките по тежки, а кордажите много различни. В днешно време има много неща, които променят начините, чрез които да играеш офанзивен тенис. Така че не мога да използвам всичко онова, което съм правил с Пийт и Тим. Голямото предимство на Роджър е, че той може да играе на най-високо ниво при различни условия и той го прави най-добре в света. Никой в днешно време не може да демонстрира вариативността в стиловете, които Роджър притежава. Това е очевиден факт. Разбира се не се опитвам да подценявам Рафа, Джокович или Мъри. Искам да внуша на Федерер, че да играе по-агресивно е чудесна възможност за него и го прави по-добър, а не да го налагам като необходимост или задължение," разкрива още Анакон.

"Офанзивният стил е толкова впечатляващ, а когато е в негово изпълнение се получава наистина зрелищно. Да, от август насам той не спечели всичките си мачове, дори имаше и тежки загуби. Но Роджър осъзнава колко е добър, когато играе така. Ние гледаме общата картина и той ще продължи в този дух. Това го движи напред."

В последно време Анакон и Федерер са провели лагер за 12 дни в Дубай, където са отработили някои нови неща за предстоящия сезон. Според Анакон всичко е преминало на ниво:

"Работихме доста. Обърнахме сериозно внимание на волетата. Изпълнението им е от голямо значение и доста се е променило в последните пет години. Сега дори и да излезеш на мрежата с хубав удар, то ти трябва да си готов за второ, трето воле, че дори и удар над глава, ако се наложи. Роджър обаче има уменията да го прави. По-рано през 2010 година той имаше известни спадове и може би не бе толкова агресивен на корта. Може би се е притеснявал за нивото на играта си в защита. Аз обаче съм късметлия - той просто може всичко."

"Двамата с Роджър не изпитваме някакво по-специално напрежение, свързано с целите през 2011 г. Всеки ден той се опитва да става по-добър. Ето например той имаше две тежки загуби от Джокович и Монфис. Но Роджър не се стресна от тях, а реално си направи преценка какво се е случило. Едно от най-добрите му качества, е че умее да гледа цялостната картина и да я анализира. Нека погледнем какво се случи след това в Лондон - той победи Ферер, Мъри, Сьодерлинг, Джокович и Надал, губейки само един сет. Беше чудесен начин да приключи годината."

Какви обаче са целите пред Роджър Федерер през 2011? Дали самият Анакон вярва, че швейцарецът има сили да печели отново най-големите трофеи? Особено на фона на Надал, който вече оформи своя кариерен Голям Шлем.

"Преди да започна работа с Федерер, основното което исках да разбера е какво желанието му да се развива и да продължи напред. Дали това е нещото, което иска да прави всеки ден. След няколко дни в тренировки с него, установих че той по-скоро прилича на някой 22-годишен състезател. След 3-4 часа тренировки, той все още се усмихва, играе за удоволствие и спринтира за всяка топка.

"В края на кариерата си за Пийт вече не бе проблем, че няма да е номер 1 в света. Той обичаше състезанието и особено турнирите от Големия Шлем, където знаеше че има своите шансове. Аз съм убеден, че Федерер вярва във възможностите си отново да бъде номер 1. Но не това го движи напред. Той не си задава всеки ден въпроса "как ще стигна Рафа". Не мисля, че Роджър ще бъде особено разочарован, ако не си върне първото място. Сега той се е концентрирал върху Австралия. Той не се страхува от нищо, а и не е нужно."

Дали обаче Надал е причината Федерер да има необходимост отново да повиши нивото си на игра. Сега играта на испанеца изглежда още по-солидна, началният му удар е по-мощен, а и самочувствието е по-голямо.

"Казах същото на Пийт през 2002 година. Ако не ставаш по-добър, то със сигурност ще влошиш играта си. Независимо колко си велик, ти задължително трябва да прогресираш във всеки един момент. Ако технически не можеш да си по-добър, то можеш да наблегнеш на стратегията, може да напреднеш физически или психически. Виждам това желание във Федерер и мога само да му се възхищавам. След всички тези успехи, това е невероятно. На всичкото отгоре има подкрепата на своето семейство, има прекрасна жена и деца."

Как Анакон обаче вижда една успешна 2011 година? "Пийт ми казваше на времето, че година, в която е спечелил една титла от Големия Шлем е страхотна. Аз обаче мисля, че всеки преценява за себе си. Мисля че Роджър е доволен от своята 2010 година. Големият проблем на играчи като Роджър Федерер, Пийт Сампрас, а също и на Рафаел Надал, Майкъл Джордън или Тайгър Уудс е, че ако поставиш своите постижения за своеобразен барометър, то тогава в очите на останалите лесно може да създадеш усещане, че си се провалил в даден момент. Не мога да кажа, че ако той спечели един турнир от Шлема ще е добре, ако са два много добре или при три, че е страхотно. Моята цел и преди при работата с Пийт, бе да създам такива условия, че той да може да е конкурентен да се бори за всяка една титла."

В заключение Пол Анакон отчита, че има невероятната привилегия да работи с невероятни спортисти като Федерер, Сампрас и Тим Хенман. "Обичам това, което правя. Това са трима невероятно класни състезатели и бе невероятно да общувам с тях. Наистина съм късметлия."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини