Революция в тениса на маса показаха в Рио (видео)



05-08-2016 08:52 | Любомир Тодоров

Нова форма на тенис на маса, наречена Table Tennis X (TTX), беше представена в навечерието на откриването на 31-ите летни Олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Вариантът е за игра навън - в града, в парка, на плажа и т.н., поясняват от Международната федерация по тенис на маса. Топчето за TTX е по-голямо и по-тежко от традиционното, ракетите са по-прости и гумите им придават много по-малко въртене на топчето.Това изравнява уменията на играчите.

"Това е революцията в тениса на маса, която светът очакваше. Тя е за младите хора. Ние в ITTF вярваме, че TTX ще бъде префектното допълнение към професионалната игра и ще свързва играещите за удоволствие в състезания вм различни формати, като основното е участниците да се забавляват. Грабвайте ракетата си и играйте TTX", призова президентът на федерацията Томас Вайкер, който участва в демонстрацията в Рио.

Ето и основното от правилата на новата разновидност.
Мачовете се провеждат в 3 гейма, по 2 минути всеки. Ако частта завърши наравно в 120-те секунди, следва "внезапна смърт", т.е. играе се до една точка и спечелилият, взема и гейма.
Няма правила на началния удар. Дават се 2 точки, ако направиш уинър (съперникът не може да докосне топчето). Всеки играч има право на една "уайлд кард" на гейм. Това означава, че той може да поиска това преди изпълнението на сервис и ако направи уинър, му се начисляват 4 точки.

Ето как се играе Table Tennis X

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини