Димитър Кутровски: През 2011 г. ще опитам да вляза в топ 200



29-12-2010 14:19 | Николай Драгиев

Димитър Кутровски заедно с Григор Димитров са основните надежди към момента в българския тенис при мъжете. И ако за Гришо знаем почти всичко, то около Дими има много какво тепърва да научаваме.

Дими се съгласи да даде интервю специално за Tennis24.bg, в което отговори предимно на въпроси зададени от читатели.

От скоро българският талант има свой нов треньор - Майк Волф, с който той смята, че може да прогресира още в играта си. Целта, която си е поставил за 2011 година пък е ясна - място в топ 200.

Кутровски призна, че има голямо желание да играе за България в турнира за Купа "Дейвис". Също така той с удоволствие би играл на по-голям турнир в страната, стига да получи покана.


- Дими, кое те мотивира да кандидатстваш в САЩ - образование чрез тенис /или обратното?/ - тенисът или науката? Как виждаш близкото си бъдеще - 1-2 години?

- Винаги съм искал да пробия в тениса. Решението ми да дойда в САЩ беше главно заради спорта. Обучението, което получих, също бе много важен фактор. Силно се надявам да пробия в тениса през следващите няколко години. Смятам да изкачвам все по-нагоре в световната ранглиста.

- Пише ви Георги Горанов от гр. Мездра. Тъй като и аз се занимавам с тенис, самоук съм, имам много награди и постижения, но родителите ми нямат възможност да ме подкрепят финансово, бих искал да попитам г-н Кутровски дали е бил подпомаган със стипендии или помощи от тенис фондации? Дали може да ме посъветва какво да направя и как да постъпя?

- Бих препоръчал да се запътите към колежанския тенис, ако нямате финансова подкрепа. Там предлагат условия за развитие при наистина малки финансови изисквания. Образованието също е на ниво. Аз играх в University of Texas със стипендия. След като завърших успях да си намеря спонсор, който да ми помага финансово.

- След толкова години в САЩ какво е мнението ти за началното обучение по тенис в България? На добро ниво ли е то?

- И да, и не. Когато аз израствах във възрастовите групи 10, 12, 14, 16, 18 години имаше десетки добри тенисисти в България. При моите набори от 86, 87, 88, 89 имаше поне 10 души на много високо ниво, които бяха и равностойни. Според мен има много таланти в България, но липсва дългосрочен план за работа и финансиране.

Дори и в Щатите, където местната федерация е много силна, често пак пробиват с децата на богатите семейства. Те могат да си позволят повече треньори, а и да пътуват по различни турнири. Едва, когато се докажат, американската федерация започва да им помага. Проблемът в България е, че няма толкова богати семейства, които да влагат толкова пари в децата си. Когато липсват пари, липсва и дългосрочен план.

Друг проблем е, че колкото по-добро е едно дете, толкова повече пари трябва да се вложат в него. За да може то да изкарва нужните средства за подготовка, трябва да стигне до място в топ 300 (ATP, WTA). А това е много тежко за всяка семейство. В момента не знам как точно стоят нещата с новите надежди в България и кои са те.

- Смяташ ли да се концентрираш изцяло върху професионална кариера в тениса?

- Да, определено. Целта ми е да развия професионалната си кариера. Ще опитам да тренирам и да играя през цялата година.

- Ще продължиш ли да играеш за България, дори и да се изкачиш много в ранглистата?

- Не съм мислил много по този въпрос. Определено искам да се състезавам за България. Искам да покажем на света на какво сме способни и да размия неправилните представи за държавата ни.

- Кои са факторите, които определяш за най-важни в твоя успех до момента?

- Семейството ми, разбира се. Те винаги ме подкрепят. Помагат ми с всичко, което могат, съветват ме. Много съм им признателен. На второ място са моите треньори от Университета в Тексас. Майкъл Сентър и Рикардо Рубио са хората, които ми помагат и досега, въпреки че завърших още през май. Новият ми треньор Майк Волф също. С него мисля, че ще успея да подобря цялостно играта си.

- Какви са плановете ти за 2011-та година? Смяташ ли да играеш на турнири извън САЩ (предвид, че през 2010 играеше само в САЩ)?

- Главно мисля да играя в Щатите. Поне в първите шест месеца от 2011 година. Съвсем наскоро започнах работа с нов треньор - Майк Волф. Заедно с неговия състезател Джак Сок (един от най-талантливите американски играчи) ще пътуваме по различните турнири през 2011 година.

- Коя е любимата ти настилка? Кой компонент от играта си смяташ за най-добър и кой искаш да подобриш още?

- Любимата ми настилка е хард. Най-добрият ми компонент е скоростта и издръжливостта ми на корта. Искам да подобря сервиса си.

- Първата ракета на България Григор Димитров завърши годината по много силен начин. На турнира в Хелзинки обаче изтърва нервите си и направи неприлични жестове към съдията на стола. Тази му реакция предизвика сериозни дебати. Какво е мнението ти за тази ситуация?

- Не съм много запознат със ситуацията, но мога да си представя какво е станало. Според мен той вече е на високо ниво в тениса и трябва да знае, че го гледат много хора. Те следят какво прави и очакват да се държи прилично на корта, тъй като вече е професионален състезател. От друга страна не бива да бъде критикуван. На всеки се случва да се изпусне за момент. Особено в края на годината след дълъг и тежък сезон, в последния турнир. Понякога съдиите правят грешки и кръвта ти буквално започва да кипи в такива ситуации. В повечето случаи успяваш да се спреш, но и обратното не е изключено. С две думи - не е хубаво, това което се е случило, но ако си вземе урок и не го повтори - не би трябвало да бъде критикуван.

- Цветан Михов е от няколко месеца в САЩ. Познавате ли се лично, би ли му дал (ако не си) съвети за тениса в САЩ и аклиматизацията му като цяло?

- Да, познавам се с Цветан. За съвет бих му препоръчал да работи усърдно и да слуша треньорите. Условията са на негово разположение, но ако иска да напредне в края на деня, зависи предимно от него. Единствено усилията, положени от него, ще определят дали наистина ще прогресира.

- Би ли играл на турнир в България?

- Играл съм на турнири в България. Бих дошъл, ако програмата ми го позволява и турнирът си заслужава. Не бих пътувал 20 часа със самолет обаче, за да играя 1-2 турнира от сериите "Фючърс".

- Сега си 566-и в ранглистата, трета ракета на България. Как се виждаш 12 месеца по-късно? Имаш ли "програма-максимум" и каква е тя?

- Надявам се до края на 2011 година да съм в границите на топ 200-300.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини