Прогнозите на Sports Illustrated за тениса през 2011



30-12-2010 18:06 | Николай Драгиев

Основният автор за тенис на Sports Illustrated Джон Вертхайм подготви няколко прогнози затова как ще се развие тенисът през 2011 година. Представяме ви по-любопитните от тях.


1. Някой различен тенисист от Роджър Федерер или Рафаел Надал ще спечели турнир от Големия Шлем. Най-впечатляващият рекорд на Федерер може би са 23-те поредни полуфинала на турнири от Шлема. Тази серия приключи, но от Ролан Гарос през 2005 година, едва двама души са нарушавали хегемонията на Роджър и Рафа в турнирите от топ 4. Това са Новак Джокович и Хуан Мартин дел Потро. Звучи налудничаво. Сега обаче изглежда е въпрос на време някой да прекрати този монопол. Все едно дали ще е Джокович, Робин Сьодерлинг или пък един здрав Дел Потро (помните ли го?). Може би също така Анди Мъри или пък някой ще хвърли голямата бомба? Във всеки случай трябва да има поне един неочакван шампион в турнирите от Големия Шлем през 2011.

2. Тенисът ще бъде поразен от скандали заради уреждане на мачове.
На всеки няколко седмици получавам информация от хора, които залагат онлайн за "нередовни" модели и странни развития на определени тенис мачове. И никога не са най-добрите света или пък не става въпрос за най-големите турнири. Ако малко разбирате от това, как работят пазарите със залози, то лесно може да отчетете недотам логичните събития. Говорим основно за играчи, които губят първия сет, за да раздвижат пазара в своя полза. След което по някакво чудо успяват да обърнат развитието на срещата. Има създадено звено за борба с тези пороци от около две години. И въпреки че има доста основателни съмнения в определени събития, досега никой играч не е бил хванат. Очаквайте това да се промени през 2011 година.

3. Сагата около сестри Уилямс ще претърпи нови обрати. Това разбира се е почти като да предположиш, че Слънцето ще изгрее от Изток. Все пак телевизионните реалитита свързани със спорта не могат да поднасят разочарования. Така например Серина може да излезе с патерици на първия си мач от Уимбълдън и след това да спечели целия турнир. Винъс пък отново може да роди някой бестселър. Двете пък сигурно ще продадат своите дялове в отбора Miami Dolphins. След това ще оглавят хедж фонд, който пък ще има заседание тъкмо по време на турнира "Фед Къп"...

4. Ще видим още поне едно голямо завръщане на известен тенисист. Определението "отказал се от тениса" вече по-скоро се счита за оксиморон. Малко останаха състезателите, които държат на решението си. Все пак няма нищо нередно да решиш отново да се върнеш. Повечето играчи са мотивирани едновременно от психологически и материални основания. А и това е нещото в техния живот, което те правят най-добре. Няма нито една причина да смятаме, че този процес ще престане скоро.

5. Тенисът ще продължи да застарява. 27-годишната Ким Клайстерс е най-младата шампионка при жените в турнирите от Големия Шлем през 2010 година. През по-голяма част от годината в ранглистата на ATP пък нямаше нито един тийнейджър! Можем дълго да обсъждаме тези въпроси. Едно от обясненията: Отнема доста време физически да достигнеш такова ниво, че да можеш да играеш на най-високо ниво.

6. Ще има невероятни мачове в началните кръгове на турнирите от Големия Шлем при жените. Нито Жюстин Енен, нито Серина Уилямс са се появявали на корта от Уимбълдън саман. Мария Шарапова от години почти няма впечатляващи серии от победи. Въпреки подобрената си игра Ана Иванович все още е извън топ 10. Какво значи това? Основните схеми на турнирите от Големия Шлем няма да са отражение толкова на моментното състояние на състезателите. Така на практика означава, че ще наблюдаваме страхотни битки в четвърти кръг или в четвъртфиналите на тези турнири. Това ще доведе и до финали, които няма да отговарят на очакванията и ще са разочарование.

7. Ще продължи ли "руската революция"? С отказването на Елена Дементиева и слабите изяви на Мария Шарапова и Светлана Кузнецова, наблюдаваме само една състезателка от Русия в топ 10. "Руската революция" сякаш изглеждаа че ще бъде феномен само за едно поколение. С няколко доста талантливи юноши обаче, няма да се учудя ако този процес продължи.

8. Ще се наложат промени спрямо нерегламентираните съвети от треньори. Всички нарушават правилата в момента. Решението на хората от WTA да позволят на треньорите да слизат по време на почивките, е цинично признание за провал. Но когато Рафаел Надал нарушава правилата, е очевидно че и от ATP трябва да променят нещо, тъй като сегашната ситуация е неприемлива. Има много начини, по които може да бъде прекъснат този процес. Във всеки случай нещо трябва да се случи и този процес да бъде регулиран.

9. Тенисът ще продължи да развива нови пазари. Развитието на спорта има скромни резултати що се отнася до САЩ, Австралия и Западна Европа. Затова е необходимо да се потърсят нови варианти. Както в повечето индустрии, така и тенисът търси разширение на Изток. Пазари като Индия и Китай дават сериозни поводи за оптимизъм.

10. Нито един мач няма да завърши с резултат 70:68 в решителния пети сет.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини