Петте най-млади тенисистки, печелили олимпийско злато



13-08-2016 15:33 | Tennis24.bg

Финалът на тенис турнира на Олимпийските игри е ясен – изненадата Моника Пуиг от Пуерто Рико ще се изправи срещу шампионката от Откритото първенство на Австралия Ангелик Кербер от Германия. Двете финалистки определено са далеч от класацията, която сайтът sportskeeda.com предлага – на петте най-млади олимпийски шампионки в историята. Ето ги:

5. Щефи Граф, 19 години и 109 дни

Щефи Граф е смятана за една от най-великите тенисистки в историята. Тя има 22 трофея от Големия шлем и е печелила и четирите турнира от Голямата четворка най-малко по 4 пъти.

При връщането на тениса в олимпийската програма през 1988 г. в Сеул, Щефи е големият фаворит в турнира, след като е спечелила и четирите надпревари от Големия шлем, включително и разгром над Наташа Зверева с 6:0, 6:0 за титлата на „Ролан Гарос“.

Тя е перфектна в първото си участие на Олимпийски игри. Побеждава Зина Гарисън в полуфинала с 6:2, 6:0, а след това и аржентинката Габриела Сабатини с 6:3, 6:3 в повторение на финала от Откритото първенство на САЩ. С титлата си в Сеул Щефи прави Златен шлем, който никой до сега не е постигал.

4. Маргерит Брокедис, 19 години и 78 дни

Маргерит Брокедис е само на 19 години и 78 дни, когато печели златото от Олимпийските игри в Стокхолм през 1912 г. Тя е една от най-именитите тенисистки на своето време, често наричана Богинята. Една от причините за славата й е, че е единствената побеждавала Сюзан Ленглен във финала на Откритото първенство на Франция през 1914 г. Тогава Ленглен е на 15 години.

Брокедис е на 19, когато участва в Стокхолм. Тя почива до четвъртфиналите, където надиграва представителката на домакините Магерета Кодершьолд. След това преминава през норвежката Мола Бюрщед, а във финала се справя с германката Дора Кьоринг. Германката взима първия сет с 6:4, но след това Брокедис се съвзема и печели следващите две части с 6:3,6:4.

3. Серина Уилямс, 19 години и 1 ден

Серина Уилямс спечели своята първа титла – от Сидни през 2000 година, ден след 19-ия си рожден ден.
Американката е друга от съзвездието дами на корта, като е смятана заедно с Граф за една от най-великите въобще. Тя е само на 18 години и няколко седмици, когато триумфира за пръв път в Големия шлем – на финала на Откритото първенство на САЩ побеждава Мартина Хингис. В Сидни Серина не играе на сингъл, но заедно със сестра си Винъс печели титлата на двойки. Те влизат непоставени в схемата, но бият рукините Елена Лиховцева и Анастасия Мискина, след това се справят и с номер 1 в схемата Амели Моресмо и Жули Алар-Декюжи от Франция. Не двават сет и на белгийките Елс Каленс и Доминик ван Роост. Златото печелят след успех над холандския тандем Кристи Боогерт и Мириам Ореманс с 6:1, 6:1.

Двете имат още два комплекта златни медали – от Лондон 2012, и от Пекин 2008.

2. Хелън Уилс Мууди, 18 години и 288 дни

Една от най-великите тенисистки преди Ерата на Откритите първенства. Уилс е на 18 години, когато взима златото от Олимпийските игри в Париж през 1924 г. Тя има 31 титли от Големия шлем, 19 от които – на сингъл. Уилс е номер 1 в света сумарно 9 години.

18-годшната Хелън започва категорично участието си в Париж. Печели златото с успех над Жули Власто от Франция, като през целия турнир губи само 14 гейма.

Рекордът й за най-млада тенисистка, печелила олимпийско злато, се задържа близо 70 години.

1. Дженифър Каприати, 16 години и 131 дни

Бившата номер 1 в света Дженифър Каприати има само три титли от Големия шлем, но остава в историята като най-младата тенисистка, спечелила олимпийско злато. Тя прави професионалния си дебют на 13 години и 11 месеца и е най-младата състезателка и единствената, достигала до топ 10 на 14 годишна възраст.
Каприати прави олимпийския си дебют в Барселона през 1992 г., когато е само на 16 години. Тя е номер 3 в схемата и не среща особена съпротива от съперничките си в първите си четири мача. В полуфинала обаче се изправя срещу втората поставена Аранча Санчес Викарио. Каприати печели в три сета и продължава до мач за титлата срещу олимпийската шампионка Щефи Граф. Девойката оцелява след загубата на първия сет, съвзема се и печели следващите два, за да се окичи със златото.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини