Ефектът на обърнатата пирамида



23-08-2016 13:15 | Tennis24.bg

Олимпийските игри свършиха, България спечели 3 медала - сребърен и два бронзови и макар, че отличията са с едно повече от тези в Лондон, това въобще не променя цялостната картинка.

Ефектът на обърнатата пирамида все повече ни застига и нещата не могат да продължават така. За да имаме своите герои в Токио след 4 години обаче и никой да не смее да ги нарича "туристи", те трябва вече сериозно да са започнали да залягат над тренировките по стадионите, залите, язовирите, пистите... А ги няма или отново са единици. По кои стадиони, писти и зали? Тези, дето се построиха в села с население около 1000 човека, в които дори липсват млади хора или пък тези, които са пред срутване в големите градове и центрове в различните спортове?

Но дори и да имаме съоръжения, трябват кадри - амбициозни ръководители, добри треньори и най-вече много деца. Да започнем обаче отгоре. Федерациите трябва да поемат сериозно своите функции на мениджъри и да се стараят да осигурят условия, но и контрол, за да може в клубовете да се работи правилно и да се обърне внимание на подрастващите.

А не 10 човека ръководители да се крият зад гърба на един талант и да го тикат напред докато не грохне на стадиона, само и само да оправдаят заплатите си. Защото рано или късно тази звезда угасва и тогава се започва с гризането на нокти, чуденето какво да се прави сега и какви грандиозни оправдания и обещания да се дават, за да не секнат парите за издръжка от министерството.

Или още по-лошо - разни уж доброжелатели да се борят със зъби и нокти, включително и с помощта на клубове-фантоми, без реална дейност и деца, за да поемат властта във федерациите и да си разпределят, както им е угодно, идващите от държавата пари. Никой няма нужда от това, особено малка и не добре икономически развита държава като нашата и е крайно време на това нещо да се сложи край.

Не е важно точно колко клуба има дадена федерация, нито в колко града са разположени те, стига в тях да са събрани повече деца. Да има спортисти във всички възрастови групи, да се работи съвестно, за да има резултати и повече участници в общински, регионални и национални първенства.

Защото ако няма деца, няма да има и клубове. Без тях няма да има федерации, а без федерации за какво ни е министерство и как да има спорт.

Анна Стоилкова,

viasport.bg

Целият коментар прочетете тук!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини