Сърджан Джокович: С Ноле сме една душа в две тела



03-01-2011 01:37 | Николай Драгиев

Бащата на Новак Джокович - Сърджан е човекът, на който той дължи до голяма степен своя пробив в света на тениса. Семейство Джокович до последно е вярвало във възможностите на своя син и е инвестирало всички средства в него. Тази инвестиция вече е успешна.

Сега пред задружното семейство вече има нови цели и те също са свързани с тениса. Фамилията има собствен турнир от ATP, а до края на годината ще построи и тенис комплекс, който ще следва най-добрите образци в света.

Как обаче се е стигнало дотук през погледа на мотора на този процес - Сърджан Джокович.


- Как започна всичко?

- Роден съм в Косовска Митровица. Като студент започнах да се занимавам с нещото, което наистина обичам - да бъде ски учител. Работех в Копаоник и Брезовица. Тъкмо докато работех в планината срещнах и моята голяма любов Диана.

- Как се случи това?

- Тя дойде като студентка в Капаоник и там започнахме да се срещаме. Всичко прерасна в една страхотна, необуздана, планинска любов. В края на същата тази 1986 година ние се венчахме. На сватбата ни "беше" и Новак, с който Диана бе бременна в четвъртия месец. Роди са не 22 май 1987 година.

- Какво значи за вас Капаоник?

- Планината за нас е всичко, нашият Олимп. Там имахме и наша пицария в продължение на 17 години. Ноле също хвана ракетата още в детските си години. После го забеляза Йелена Генчич, който е сред най-прославените треньори в Сърбия. Тя го взе в своята академия в Белград.

- Колко струваше инвестицията в него?

- Много. И все пари, които ние не сме имали. Налагаше се да взимаме и заеми. Между 13 и 17 години Новак бе в академията на Ники Пилич в Германия. Когато той си идваше в пицарията или в Белград, надали е разбирал колко ни беше трудно финансово. Той се връщаше в пика на сезона, когато заведението ни винаги беше пълно със скиори. Тогава много се тормозех, но сега всичко това е зад нас.

- Какъв човек е Новак?

- Винаги сериозен. Работи много, дисциплиниран е. Това е малко тъжно. Ето един пример: когато той бе на десет, с Диана го попитахме какво очаква да постигне в тениса. Той ни отговори, че иска да е "най-добрият в света". Казах му, че може да разчита на подкрепата на цялото семейство. Новак заслужи всичко, което вложихме в него.

- Вървят ли нещата с него в личен план?


- Пътувам много често по света с него. Ние сме две тела с една душа. Говорим за всичко, дори и за любовта. През годините винаги, когато се е разделял с момиче, винаги е страдал много. Много е емоционален. Сега е заедно с Йелена Ристич. Той смята да създаде семейство. На мен обаче ми се струва, че му е рано за брак. Не мога да си позволя обаче да му давам съвети. Знам само, че в тениса има доста цели, които трябва да гони.

- Какво е да си брат на Новак Джокович?


- Много е трудно. Марко винаги е бил в сянката на Ноле. Аз обаче мисля, че той е страхотен тенис състезател. Другият му брат няма тези проблеми. Джордже е Новак на квадрат - и талантлив, и чаровен, и умен. Тренира в академията на Ник Болетиери, а след това ще се прибере в нашия тенис център "Новак", който ще работи през 2011 година.

- Каква ще бъде вашата академия?


- За най-талантливите ще бъде максимално достъпна. За тези с по-малко талант, родителите ще плащат образованието им. Условията ще бъдат на световно ниво. Ще изградим голям център с невероятна хотелска база, с кортове на различни настилки... Децата на Сърбия са най-добрите в света. Видяхте успеха за Купа "Дейвис". Ана и Йелена бяха номер 1 в света. Това е чудо. Само че ние дори нямаме тенис център в Сърбия.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини